Svijet

Godišnjica prvog napada atomskom bombom u istoriji: Ubijeno 140.000 ljudi

Tri dana nakon Hirošime, druga atomska bomba Fat Man bačena je na grad Nagasaki

Veliko zvono odjeknulo je u četvrtak ujutro u Hirošimi na 75. godišnjicu prvog napada atomskom bombom u istoriji, na početku komemorativne svečanosti s koje je gradonačelnik pozvao sve zemlje da odbace sebični nacionalizam i ujedine se u borbi protiv svih prijetnji.

Zbog protuepidemijskih mjera, ulazak u Memorijalni park mira na komemorativnu svečanost ove je godine bio ograničen samo na preživjele i njihove porodice. 

S obzirom na značaj 75. godišnjice bombardiranja, u kojemu je ubijeno 140.000 ljudi, uprkos epidemiji Covida-19 gradske su vlasti, uz stroge mjere opreza, ipak odlučile održati komemoraciju .

6. avgusta 1945. jedna je atomska bomba uništila naš grad. Tada se govorilo da ovdje ništa neće rasti u idućih 75 godina, a ipak Hirošima se oporavila i postala simbol mira -  rekao je gradonačelnik Kazumi Matsui. 


Nebo je bilo vedro kada je u 8:15 sati američki bombarder B-29 Enola Gay bacio atomsku bombu Little Boy

Nebo je bilo vedro 6. avgusta 1945. kad je u 8:15 sati američki bombarder B-29 Enola Gay bacio na grad atomsku bombu Little Boy koja je istog dana i idućih sedmica usmrtila 140.000 ljudi.

U četvrtak, točno u vrijeme kad je bomba eksplodirala, zazvonilo je zvono dok su okupljeni u Memorijalnom parku na jakoj ljetnoj vrućini tišinom odali počast žrtvama. 

Gradonačelnik Matsui prisjetio se pandemije gripe 1918. koja je oduzela milijune života i terorizirala svijet, jer se, istaknuo je, zemlje sukobljene u Prvom svjetskom ratu nisu mogle zajednički suočiti s tom pošasti.

Uslijedilo je jačanje nacionalizma koji je doveo do Drugog svjetskog rata i napada atomskom bombom. Nikada ne smijemo dopustiti da se ta bolna prošlost ponovi. Civilno društvo mora odbaciti egocentrični nacionalizam i ujediniti se protiv svih prijetnji - poručio je Matsui. 

Tri dana nakon Hirošime, druga atomska bomba Fat Man bačena je na grad Nagasaki. Japan je kapitulirao 15. avgusta otvorivši put završetku Drugog svjetskog rata.

 

Izvor: avaz.ba
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog