Kultura

Počinje 26. Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival počinje danas u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Zbog složene epidemiološke situacije, 26. po redu Sarajevo Film Festival se od 14. do 21 avgusta održava u online formatu.

Iako postavljanje crvenog tepiha ispred Narodnog pozorišta podsjeća na početak festivalskih dana i noći, ove godine on ima samo simbolično značenje, jer se Sarajevo Film Festival prvi put održava u virtuelnom svijetu.

"Najbitnije je od svega da to bude, da se ne naruši kontinuitet. Prisutan će biti onaj ko ima tehničke mogućnosti da bude online i sve to posmatra i u redu je. Bitno je da smo u svijesti tu i da se ne damo. Znači fajteri, borci", kazao je glumac Miki Trifunov.

"Neobičan je osjećaj upravo zbog toga što nedostaje ta luda atmosfera u gradu i ta energija ipak", kazala je Elma Tataragić, selektorica takmičarskog programa SFF-a.

Složili bi se mnogi, no surova svakodnevnica je podijelila javno mnijenje o važnosti održavanja Festivala.

Festival je zamišljen tako da će gledaoci putem platforme ondemand.sff.ba moći gledati filmove, pratiti predavanja i razgovore sa autorima.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival otvorit će film Pjera Žalice "Koncentriši se baba". Ovaj film kao i sva ostala filmska ostvarenja iz regije i čitavog svijeta posjetitelji festivalske platforme moći će gledati sedam dana nakon prvog dana prikazivanja.

 

Izvor: N1
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog