Vijesti

Zeljković: Najveći rizici rođendani, vjenčanja i sahrane

Najveći rizik za obolijevanje od virusa korona su privatna okupljanja kao što su rođendani, krštenja, vjenčanja i sahrane, i ona su i dovela do povećanja broja zaraženih, kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Naglasio je da će Institut precizirati kako treba poštovati mjere na bazenima i drugim javnim kupalištima, jer su kupališta jedan od problema u ovoj situaciji.

Za 24 časa u BiH je koronom zaraženo 345 ljudi, a od posljedica ovog virusa preminulo je 11 osoba.

"U RS je za 24 časa urađeno 527 laboratorijskih uzoraka, a virusom korona zaraženo je još 107 osoba", rekao je Zeljković.

Dodao je da su za 24 časa preminule tri osobe, i to muškarac iz Banjaluke star 75 godina, muškarac iz Doboja koji je imao 55 godina i žena iz Kozarske Dubice - 76 godina.

"Očekujemo povećanje broja pozitivnih slučajeva. Nešto je bolja slika kada su u pitanju hospitalizovani sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom", kazao je Zeljković i dodao da je u UKC RS na respiratoru 13 osoba.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u FBiH za 24 časa testirana su 1.484 uzorka, od kojih je 238 pozitivno na virus korona, dok je osam osoba preminulo.

Za 24 časa preminula su dva muškarca iz Travnika, po jedan iz Sarajeva, Živinica, Sapne i Busovače, te jedna žena iz Kiseljaka, a stariji muškarac preminuo je u Domu za stara i iznemogla lica u Goraždu.

Nakon što je mjesecima bio slobodna zona od virusa korona, ovih dana se u opštini Ključ bilježi intenzivan rast broja inficiranih građana.

"Trenutno imamo 12 aktivnih slučajeva zaraze, a u samoizolaciji se nalaze 24 osobe. Sprovode se sve potrebne mjere, obavljaju se testiranja svih suspektnih osoba, a svi zaraženi imaju stabilnu kliničku sliku i lakše simptome", kazala je epidemiolog Nada Elijaš.

Komercijalno testiranje na virus korona će, nakon što je prije nekoliko dana pojeftinilo u RS, od ove subote biti jeftinije i u FBiH i iznosiće 140 KM.

Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva FBiH, zatražio je od FZO da se revidiraju cijene PCR testova u komercijalne svrhe i on je usvojen.

Do sada je u FBiH cijena komercijalnog testiranja na virus korona iznosila od 200 do 215 KM, dok je u RS snižena sa 200 KM na 150 KM.

 

Izvor: Nezavisne novine
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog