SARS-CoV-2

Русија ће паралелно истраживати и производити вакцину

Производња вакцине против коронавируса за јавну употребу може да почне месец дана након треће фазе истраживања (пострегистрације), изјавио је директор руског државног Центра за епидемиологију и микробиологију „Н. Ф. Гамалеја” Александер Гинцбург.

У сваком случају, неће сви грађани Русије моћи истовремено да приме вакцине, саопштио је Гинцбург и додао да ће производња за јавну употребу почети паралелно с пострегистрационом фазом истраживања, али да се може очекивати одлагање од максимално месец дана након што та фаза почне, преноси ТАС.

Он је најавио да ће у трећој фази истраживања учествовати десетине хиљада грађана, као и да ће велике количине вакцина бити прослеђене за потребе „цивилне циркулације” које ће бити довољне за неколико региона у Русији, преноси Танјуг.

Гинцбург је рекао да је тешко предвидети колико ће доза вакцине моћи да буде произведено током идућих неколико недеља, али да ће капацитети за производњу, захваљујући средствима које је влада издвојила, бити проширени и до десет пута.

„У децембру ћемо моћи да производимо четири до пет милиона доза месечно, можда и више, чиме ћемо обезбедити довољно вакцина за целу земљу за девет до 12 месеци,” најавио је Гинцбург.

Русија је 11. августа прва у свету регистровала вакцину против коронавируса. Вакцину, названу Спутњик В, развио је Институт за истраживање „Гамалеја”, а клиничка испитивања су успешно завршена током јуна и јула.

Министарство здравља је 15. августа најаваило почетак производње вакцине.

 

Извор: Политика
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog