Zanimljivosti

10 zanimljivih činjenica o Banjoj Luci

Najveći grad Republike Srpske, dom najstarije hidroelektrane na Balkanu i još mnogo toga ...

Deset zanimljivih činjenica o Banjoj Luci koje možda niste znali:

1. Italijanska pokrajina Bagni di Lucca dobila je ime po najvećem gradu Srpske.

2. Vrsta žuto-crvenih tulipana koji se uzgajaju u Nizozemskoj naziva se „Banjaluka“.

3. Prvi zapisi o ovom gradu datiraju iz 15. vijeka za vrijeme vladavine Vladislava II Jagelovića. 4. februara 1494. godine, u gradu Budimu, izdao je dokument u kojem se grad Banja Luka naziva mađarskom tvrđavom u okviru novoformirane Banovine Jajce.

4. Najstarija hidroelektrana na Balkanu nalazi se u Banjoj Luci. Monasi trapističkog reda izgradili su hidroelektranu 1899. godine u selu Delibaš.

5. 1929. godine, Banja Luka je imala 20 000 stanovnika. U centru grada bilo je groblјe. Prvi ban Vrbaske banovine Tisa Milosavlјević uspio je da od zapuštenog grada izgradi evropski grad.

6. Legendarni džez muzičar Kvinsi Džons gostovao je 60-ih godina prošlog vijeka u Banjoj Luci. Tokom koncerta nestalo je struje, a organizatori su donijeli svijeće i petrolejske lampe. U čast ovoga, Džons je komponovao pjesmu „Banjaluka“ koja se i danas izvodi na koncertima.

7. Restoran u Varšavi zove se „Banjaluka“, kao i neobični kafić u Krakovu, te klub u Berlinu.

8. U sportskoj dvorani ’’Borik’’ u Banjoj Luci izgrađen je takozvani „olimpijski slavoluk“, u čast olimpijskih pobjednika iz Banjaluke: fudbalskih šampiona Tomislava Kneza i Velimira Sombolca (Olimpijske igre 1960. u Rimu), rukometaša Abasa Arslanagića, Milorada Karalića, Nebojše Popovića i Dobrivoja Seleca (1972. godina, Minhen), te rukometaša Zlatana Arnautovića i Zdravka Rađenovića, boksera Antona Josipovića (Olimpijske igre, Los Anđeles 1984.).

9. Banja Luka je grad mladosti, sporta, lijepih žena i piva, smješten na prekrasnoj rijeci Vrbas. Najveći je grad u Republici Srpskoj, a 22. april je Dan grada.

10. Banja Luka je grad sa preko 1000 kafića i restorana. Prvi kafić otvoren je 1617. godine.

 

Izvor: magicandbeauty.blog

Frontal/ D.M.


Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog