SARS-CoV-2

Независна анализа утврђује да ли је оксфордска вакцина добра

Вакцина је заснована на ослабљеној верзији вируса прехладе (аденовируса), који изазива инфекције код шимпанзи и садржи генетски материјал САРС-КоВ-2 шиљастог протеина.

Поводом привременог обустављања тестирања вакцине против вируса корона, компанија „Астра Зенека” саопштила је јуче да је део њихових стандардних процедура провера процеса такозваних рандомизованих контролисаних клиничких испитивања цепива под називом АЗД1222, коју раде у сарадњи с Универзитетом Оксфорд.
 
У компанији наглашавају да су добровољно паузирали вакцинацију учесника у свим испитивањима како би омогућили независну анализу безбедносних података једног случаја необјашњиве болести који се догодио током треће фазе испитивања у Великој Британији. 
 
„Реч је о рутинској активности која се предузима када год постоји потенцијално необјашњиво обољење код неког од учесника процеса. Анализом, између осталог, осигуравамо интегритет испитивања. У оквиру великих клиничких испитивања може доћи до случајне појаве болести. Уколико се то деси, неопходно је спровести независну анализу како би се утврдило зашто је до болести дошло. ’Астра Зенека’ ради на томе да се убрза провера овог изолованог случаја како би утицај на планирано време испитивања био минималан. У својим испитивањима примењујемо највише стандарде рада и посвећени смо безбедности учесника у испитивању”, наводи се у саопштењу ове компаније.
 
Паскал Сорио, извршни директор ове куће, изјавио је да су срж њиховог пословања наука, безбедност и интереси друштва. Ова привремена пауза директан је доказ да следе те принципе, каже он, док независни стручњаци анализирају шта се то догодило у овом изолованом случају који је део једног од њихових испитивања.
 
„Они су ту да процене када можемо поново да кренемо са испитивањима, јер желимо да испитивање наставимо што је пре могуће како бисмо ову вакцину обезбедили равноправно, што већем броју људи, без профита, током пандемије. АЗД1222 вакцина развијена је у сарадњи са Универзитетом Оксфорд и његовом ћерком компанијом ’Vaccitech’. Користи вирални вирусни вектор без могућности репликације заснован на ослабљеној верзији вируса прехладе (аденовируса) који изазива инфекције код шимпанзи и садржи генетски материјал САРС-КоВ-2 шиљастог протеина. Након вакцинације, тело производи тај протеин који имунски систем касније препознаје и напада САРС-КоВ-2 вирус уколико покушава да зарази тело”, наводи Сорио.
 
Подсећамо да су светски медији пренели вест да је волонтеру који је примио вакцину дијагностикован такозвани трансверзални мијелитис, неуролошки поремећај изазван упалом кичмене мождине који може бити узрокован вирусним инфекцијама.
 
Ројтерс је пренео да се волонтер опоравља и да ће бити пуштен из болнице. „Астра Зенека” је водећа глобална научно-биофармацеутска компанија фокусирана на откривање, развој и комерцијализацију лекова на рецепт, пре свега залечење болести, у три терапијске области – онколошкој, кардиоваскуларној, области бубрега и метаболизма, као и за респираторне и имунолошке области.
 
 
Извор: Политика.рс
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog