Republika Srpska

Prijedorčanka pokrenula vlastitu proizvodnju domaćih sapuna i dobro joj ide (VIDEO)

Zbog nedostatka stalnog zaposlenja, tridesetdvogodišnja Mladena Stupar iz Prijedora prije tri godine počela se baviti proizvodnjom prirodnih sapuna. Sve je sama osmislila, a postupak proizvodnje sapuna učila je putem interneta. Njeni proizvodi zasnovani su isključivo na prirodnim sastojcima.

– To su biljna ulja i kozje mlijeko, kao i sušene biljke. Pravim ih hladnim postupkom, koji se sastoji iz više faza. Sušenje traje mjesec dana, a na kraju idu različiti dodaci. Najviše sam se informisala putem interneta, istraživala sam, lako je doći do svake informacije. Zatim sam počela da prikupljam sirovine i rekvizite – istakla je ona.

Posao nije težak, ali zahtijeva dosta preciznosti. Pakovanje sapuna Mladeni oduzme najviše vremena, ali uživa u onome što radi, tako da joj ništa ne pada teško. Mladima poručuje da ne sjede skrštenih ruku, već da se izbore za svoju egzistenciju.

– Nikada nije monotono i dosadno. Uglavnom su pozitivni komentari kada su u pitanju moji sapuni, tako da sam osjetila veliku moralnu podršku. Ja sam bila nezaposlena dugo, nisam mogla naći posao u struci i zato sam imala potrebu da nešto počnem raditi. Bitno je da se istraje u svom cilju, ali svakako bitna je i podrška porodice. Ne treba da se kuka, već je bitno nešto pokušati ostvariti – poručuje ona.

Dodaje da je jedna od korisnica “Start up Srpska” projekta, zahvaljujući kojem je dobila 11.000 KM za pokretanje biznisa. Priznaje da joj je to dobro došlo. U njenoj kolekciji zastupljeno je osam različitih sapuna.

– Osnovni recept je isti, ali dodatak na kraju je drugačiji. “Seka” je moj nadimak i otuda i naziv za ove sapune. Inače u ponudi je osam različitih sapuna, koja imaju svoj podnaziv. Prva tri sapuna su dobili imena po mojoj djeci i djeci moga brata, a ostalo su imena koja se meni sviđaju, tako da svaki sapun ima svoju priču. Inače, dizajn i ambalažu je osmislio moj brat, koji je inače magistar multimedija. Moram naglasiti da je papir u koji pakujemo sapune ekološki – kaže naša sagovornica.

Sekini domaći sapuni sve više se traže

Njeni sapuni su originalni i jedinstveni, te za njima vlada sve veće interesovanje, naročito sada, u vrijeme korone, kada je pojačana potreba za ličnom higijenom.

– Ja ne stavljam ni vještačke boje, ni aditive, čak ne koristim ni palmino ulje. Sve je prirodno. Iz jednog kalupa dobijem oko 100 sapuna. Za to mi je potrebno dva do tri sata. Tek sutradan se mogu vaditi iz kalupa, nakon toga se režu, pa onda idu na sušenje, koje traje namjanje mjesec dana, a nakon toga slijedi pakovanje – objasnila je ona i istakla da se nada da će jednog dana moći da živi od ovog posla.

Mladena je rođena bez podlaktice jedne ruke, ali to joj nije predstavljalo prepreku u životu, kao ni u poslu kojim se trenutno bavi. Vesela je i pozitivnog duha.

– Meni to nije predstavljalo problem. Navikla sam da živim i radim s tim. Predrasuda je bilo, osjetila sam to, ali to traje samo dok me ljudi ne upoznaju i shvate da sam sposobna. Imam i položen vozački, udala sam se i imam djecu, tako da živim sasvim normalno – priča ona.

Sapune “Seka” možete naručiti putem društvenih mreža, a zastupljeni su u Zaštitnoj radionici u Prijedoru, marketu “Euro Fany” i u banjalučkoj “Krajiškoj kući”, kao i u prodavnicama zdrave hrane u Bijeljini. Cijena jednog sapuna je pet KM. U njihov kvalitet smo se i mi uvjerili, tako da svakako preporučujemo da sapune i gelove pune hemijskih sastojaka zamijenite ovim prirodnim.

Pogledajte video prilog:

 

Izvor: prijedor24.com
Piše: Branka Dakić 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog