Kultura

Преминуо Горан Паскаљевић

Српски редитељ и сценариста Горан Паскаљевић преминуо је у 74. години у Паризу.

Паскаљевић је дипломирао филмску режију на Прашкој академији. Режирао је многе документарне филмове и ТВ драме за ТВ Београд, а први дугометражни играни филм "Чувар плаже у зимском периоду", снимио је 1976. године. Паскаљевић́ је један од најзначајнијих и најцјењенијих европских независних редитеља.

Снимио је 30 документарних и 18 играних филмова (Пас који је волео возове, Време чуда, Варљиво лето 68, Танго аргентино, Буре барута, Специјални третман; Туђа Америка), који су приказани и награђивани на најпрестижнијим међународним филмским фестивалима (Кан, Берлин, Венеција, Торонто, Сан Себастијан, Ваљадолид).

Добитник је многих престижних награда, међу којима је Награда критичара за најбољи европски филм 1998. за "Буре барута"; Награда критичара у Сан Себастијану 1990. за "Време чуда".

Чувени холивудски филмски часопис Варајети сврстао га је 2001. године у пет најбољих режисера године (поред Ласла Халстрома, Нила Џордана, Стивена Содерберга и Едварда Јанга).

Први је филмски режисер који је 2002. у Минхену добио Награду "Бернард Вики Мост" за хуманизам у својим дјелима.

Новембра 2007. Паскаљевић је одликован француским Орденом умјетности и књижевности који му је свечано уручен 9. маја 2008. у Београду.

Музеј модерне уметности у Њујорку МоМА 2008. и Британски филмски институт у Лондон 2010. приредитили су пуну ретроспективу његових играних филмова, заједно са објављивањем монографије на енглеском језику о његовом раду.

 

Извор: РТРС
Twitter
Anketa

Da li građani BiH koji prime vakcinu, treba da budu privilegovani (nesmetan odlazak na utakmice, pozorište, bioskop, nenošenje maski u zatvorenom prostoru), u odnosu na one koji nisu primili?

Rezultati ankete
Blog