Nauka

Решен "Парадокс деде": Путовање кроз време математички могуће

Научници у Аустралији тврде да су доказали да је путовање кроз време теоретски могуће након решавања "Парадокса деде".

Физичари са Универзитета у Квинсленду користили су математичке моделе како би "помирили" Ајнштајнову теорију општег релативитета и класичну динамику. Сукоб ова два система је у сржи чувене логичке грешке о путовању кроз време, познате као "Парадокс деде".

Ајнштајнова теорија дозвољава могућност да особа која користи временску петљу путује у прошлост како би убила свог деду. Међутим, класична динамика налаже да би след догађаја након дедине смрти кулминирао тиме да временски путник уопште касније и не постоји.

"Као физичари, желимо да разумемо најосновније законе, и годинама сам се збуњивао како се наука о динамици може уклапати са Ајнштајновим предвиђањима", рекао је Жермен Тобар, који је водио истраживање.

За своје прорачуне, научници су користили пандемију коронавируса као модел за утврђивање да ли би две теорије могле да постоје истовремено.

Замишљали су путника кроз време како покушава да се врати и да спречи нултог пацијента да се зарази. Ајнштајнова теорија дозвољава могућност путовања кроз време, али наука о динамици би значила да путник не може да се меша у основни след догађаја.

Дакле, ако путник кроз време успе да спречи ширење вируса, то би елиминисало његову почетну мотивацију за путовање у прошлост.

"У примеру нултог зараженог, можда бисте покушали да то спречите, али тиме бисте се ви заразили и постали нулти пацијент, или би то био неко други", рекао је Тобар.

"Без обзира на то шта сте урадили, 'главни' догађаји само би се калибрирали око вас. То би значило да ће се, без обзира на ваше поступке, пандемија десити, дајући вашем млађем 'ја' мотивацију да се врати и заустави вирус. Догађаји ће се увек прилагодити како би се избегла било каква недоследност", рекао је Тобар.

Како је додао, откривени "опсег математичких процеса" значи да је путовање кроз време логично могуће у нашем универзуму без икаквог парадокса, преноси Индепендент.

Главни истраживач на пројекту, Фабио Коста, изјавио је како је "математика тачна, а резултати научна фантастика".

 

Извор: Спутњик.рс
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog