SARS-CoV-2

Фактор смрти: Корона "напада" ген неандерталца

Ген неандерталца, који има одређени број људи, могао би да буде један од фактора ризика током пандемије вируса корона, јер код таквих особа може доћи до тежих облика заражености, тврде научници.

На почетку пандемије одмах су уочене одређене групе људи (старије особе, чешће мушкарци, односно особе са одређеним коморбидитетима) којима прети већи ризик од тежих последица и смрти услед вируса корона, преноси портал Кликс.

С временом је откривено да у неким случајевима важну улогу има и генетски фактор, а даља истраживања и неке генетске студије идентификовале су групу гена на хромозому три као место ризика за респираторни колапс код особа заражених вирусом корона.

То је заинтересовало научнике који су током истраживања наишли на ген који су данашњи људи наследили од неандерталаца, са којима су се хуманоиди повремено мешали пре 40.000-60.000 година.

Тај неандерталски ген данас у себи носи готово 50 посто особа у Јужној Азији и око 16 посто Европљана, наводи лист „Нејчер“.

Управо би то могло да буде разлог због којег се код неких људи развијају тежи симптоми, па заврше на болничком лечењу.

Тако показују резултати истраживања над 3.200 особа. Истраживање показује да особе са тим геном, у случају заразе короном, имају три пута већи ризик да им се развије тежа клиничка слика и да заврше на болничком лијечењу од лица која немају тај ген.

Научници су у истраживању користили ДНК неандерталке која је живела пре више од 50.000 година, а чији су остаци пронађени на налазишту Виндија, поред Вараждина.

 

Извор: Спутњик.рс
Twitter
Anketa

Da li građani BiH koji prime vakcinu, treba da budu privilegovani (nesmetan odlazak na utakmice, pozorište, bioskop, nenošenje maski u zatvorenom prostoru), u odnosu na one koji nisu primili?

Rezultati ankete
Blog