SARS-CoV-2

Ново истраживање показало: Коронавирус на телефону остаје чак 28 дана

Студија која је недавно објављена у стручном часопису за вирусологију навела је податке из истраживања који су показали да САРС-ЦоВ-2 може да опстане знатно дуже него што се веровало на површинама као што су стакло, нерђајући челик и новчанице од папира.

Вирус одговоран за ковид-19 може опстати на површинама попут новчаница, екрана телефона и нерђајућег челика до 28 дана, кажу истраживачи.

Налази аустралијске националне научне агенције сугеришу да САРС-Цов-2 може преживети много дуже на површинама него што се раније мислило.

Вирус се најчешће преноси када људи кашљу, кијају или разговарају.

Али стручњаци кажу да се такође може ширити честицама у ваздуху, као и на површинама попут метала и пластике.

Претходне лабораторијске студије сугерисале су да вирус може да преживи два до три дана на новчаницама и стаклу, и до шест дана на пластици и нерђајућем челику.

Најновије истраживање аустралијске агенције открило је да је вирус "изузетно издржљив", и да на глатким површинама попут стакла на екранима мобилних телефона и папирних новчаница, при собној температури, може да опстане и до четри недеље.

Поређења ради, вирус грипа може у истим околностима да преживи 17 дана.

Експерименти су изведени у мраку, јер је већ доказано да УВ светлост уништава вирус.

Повећање температуре уз одржавање влажности драстично је смањило преживетљивост вируса на само 24 сата при температури од 40 степени.

Постојаност САРС-ЦоВ-2 демонстрирана у овој студији важна је за сектор јавног здравства и податке треба узети у обзир у стратегијама за ублажавање ризика од преноса вируса у актуелној пандемији.

Резултати указују на потребу редовног прања руку као и екрана осетљивих на додир и избегавање додиривања лица како би се ризик од инфекције свео на минимум.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog