Zanimljivosti

Otkriven crtež mačke u peruanskoj pustinji star dva milenijuma (VIDEO)

Ogroman crtež uklesan u brdo dug oko 37 metara, nasto prije otprilike 2000 godina, na kome je predstavljena mačka koja se odmara slučajno otkriven u peruanskoj pustinji kod grada Naska.

Naske linije koje su proglašene za kulturnu baština pod zaštitom Uneskoa, poznate i kao geoglifi, veliki su crteži urezani u kameni teren pustinje na Naska-visoravni prije skoro 2.000 godina.

Naskanske linije se nalaze na prostoru od 500 kvadratnih kilometara, a pojedine su duge i do 20 kilometara i mogu se vidjeti samo iz vazduha. Postoje crteži u obliku trougla, kao i figura ljudi, majmuna, ptica i kitova, veličine od deset do nekoliko stotina metara.

Sada su peruanski arheolozi uspjeli da otkriju i ovaj 37 metara dug crtež mačke, urezan preko cijele strane jednog uzvišenja.

Do otkrića su došli sasvim slučajno prilikom snimanja terena zbog poboljšanja pristupa jednom od brda sa koga se pruža prirodno dobar pogled.

„Figura je bila u procesu nestajanja, jer se nalazila na padini koja je izložena snažnim erozivnim procesima, što je ujedno i razlog što je dugi niz godina ostala skrivena od očiju istraživača“, navodi Džon Isla, stručnjak za Naska oblast pri Ministarstvu kulture Perua.

Oko 80 do 100 novih figura pojavilo se tokom poslednjih godina u dolinama Naska i Palpa, za koje naučnici pretpostavljaju da su nastale prije kulture Naska naroda (200 - 700. godine).

Kako je u izjavi za Gardijan objasnio Isla, s obzirom na to da su manje veličine i da su uklesane u padine, arheolozi pretpostavljaju da najvjerovatnije pripadaju ranijoj tradiciji.

Neobični geoglifi pronađene u regionu Perua 400 kilometara južno od Lime, nedaleko od grada Naska, predmet su misterije već više od 80 godina i još uvijek nije odgonetnuta tajna kako su nastale i koja im je bila namena.

Peruanski arheolog Toribio Mehia Sespe prvi je sistematski proučavao Naska linije 1926. godine. Međutim, s obzirom na to da je linije gotovo nemoguće vidjeti sa nivoa zemlje, one su javnosti predstavljene tek 1930. godine kada su komercijalni letovi počeli da saobraćaju iznad Perua.

 

Izvor: rts.rs
Twitter
Anketa

Da li visoki predstavnik Valnetin Incko treba da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH?

Rezultati ankete
Blog