Zanimljivosti

На продају град који је напуштен пре 70 година

Град у Аустралији који је напуштен пре 70 година понуђен је на продају, а држава чека понуде пошто није понудила цену.

Ради се о удаљеном граду Косаку на западу Аустралије у којем су људи живели и радили у индустрији бисера, али га је временом популација напуштала и одлазила у велике градове.

An entire Pilbara township where Western Australia’s pearling industry originated is on the market, with state govt hoping the new owners will breathe new life into the historic ghost town.#Cossack, which is 1480 kms north of Perth was estblished in 1863.https://t.co/qXd5wxWkGo

— Fiona Bateman (@feebateman) November 9, 2020

Индустрија базирана на прикупљању бисера је довела до оснивања града 80-тих година 19. века, а 1895. је имао више од 1.000 радника и 57 пловила за "лов на бисере".

Ипак, град је напуштен пре 70 година и има само два становника, Риса Остерланда и његову партнерку Шенон Ервајн који поседују кафић. Гости су им људи који посећују оближње стазе за хајкинг и плаже, или пак они који долазе због јахања коња.

Cossack, the first port of the north-west of Western Australia, has a long and interesting (and troubled) history. It's now a quaint place to stay, and a popular fishing spot for the locals. There are not enough photos of it on Commons yet. pic.twitter.com/JoKKupmigp

— WikiClubWest (@wikiclubwest) June 14, 2019

​Цео град је у власништву владе, али је понуђен на продају без цене. Влада жели да добије понуде оних који су спремни на развој туризма. Рок за пријаве истиче 20. новембра.

 

Извор: Спутњик.рс
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog