Republika Srpska

Austrija nastavlja da investira u Srpskoj, naredne godine nova fabrika u Srpcu

Austrijska Pewag grupacija nastavlja da investira u Republiku Srpsku, a naredne godine planiraju da u Srpcu otvore novu fabriku u oblasti industrijskog tekstila čija bi vrijednost bila oko dva miliona KM i zapošljavala bi oko 80 radnika.

Zahvaljujući angažmanu i podršci Predstavništva Republike Srpske u Austriji, Pewag grupacija je prethodnih godina već realizovala značajne investicije u Srpskoj, a posljednjih godina sarađuju sa preduzećem "Hidraulika-fleks" Laktaši koje je ekskluzivni zastupnik i partner ove austrijske kompanije za područje BiH i Srbije za transportne lance i sve tipove lanaca koji se koriste za razne namjene u industriji.

- Posredstvom i direktnom podrškom Predstavništva Republike Srpske u Austriji ostvarena je jedna od najznačajnih investicija u metalnom sektoru u Republici Srpskoj od austrijske Pewag grupacije, sa ostvarenom investicijom u visini više od osam miliona KM, planiranim daljim investicijama više od četiri miliona KM, te otvaranjem više od 150 novih radnih mjesta - rekao je Srni šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović.

Filipović je dodao da je veoma značajno da se i u ovim izazovnim vremenima održava kontinuitet stranih investicija, te da Predstavništvo Republike Srpske u Austriji aktivno radi na promociji privrednih potencijala Srpske, a saradnja sa Pewag grupacijom je jedan od najvažnijih projekata.

- Pored dosadašnjeg uspjeha Hidraulika-fleksa, kroz naredni investicioni ciklus u saradnji sa austrijskim partnerom, može postati jedan od vodećih preduzeća u proizvodnji metalnih dijelova za domaće i strano tržište, te bi se pozicionirala kao lider u regionu ne samo u oblasti proizvodnje, nego i distribucije Pewag proizvoda u BiH i Srbiji -  istakao je Filipović.

"Hidraulika-fleks" se bavi proizvodnjom metalnih dijelova za domaće i strano tržište. Zapošljavaju oko 80 radnika, uglavnom mladih ljudi, mašinskog obrazovanja.

Uz austrijskog parntera sa već ostvarenom investicijom u 2019. godini više od osam miliona KM, kao i novoplaniranom, "Hidraulika-fleks" planira proširenje proizvodnih kapaciteta i izvoznih aktivnosti čime bi se zajedničkim aktivnostima, u naredne tri godine, povećao broj zaposlenih sa 80 na više od 200 radnika, što obuhvata razvoj, proizvodnju, prodaju, kao i uslužne djelatnosti u okviru Pewag grupacije.

- Na inicijativu partnera iz Austrije, u 2020. godini investirano je dodatno više do dva miliona KM u izradu novog prozvoda /lančanici za elevatore/ sa 20 novih radnika, te otvorena nova firma za razvoj i projektovanje isključivo za Pewag grupaciju. Planirana je i nova investicija u 2021. godini od takođe dva miliona KM koja ima potrebu za novih 80 radnika u novom pogonu /novoj firmi/ za proizvodnju dijelova od industrijskog tekstila za Pewag grupaciju - rekao je Filipović.

On je dodao da investicija obuhvata kupovinu zemljišta, izgradnju infrastrukture sa objektima za proizvodnju i nabavku novih mašina za obradu industrijskog tekstila, a o ovoj investiciji nedavno je govorio i Mlađan Dragosavljević, načelnik opštine Srbac, tokom posjete srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika ovoj lokalnoj zajednici.

Dragosavljević je rekao da je u toku proces registracije preduzeća u Republici Srpskoj koja će voditi ove aktivnosti.

- Sa pripremama za izgradnju objekta krenuće se odmah nakon formiranja novog skupštinskog saziva kada će se obaviti potrebne tehničke procedure - istakao je Dragosavljević, navodeći da je do realizacije projekta došlo zahvaljujući Predstavništvu Republike Srpske u Beču na čelu sa šefom Predstavništva Mladenom Filipovićem kome je zahvalio na angažmanu i pomoći u posredovanju.

Pewag grupa je jedan od najstarijih i najvećih proizvođača lanaca na svijetu, a danas je jedan od vodećih svjetskih proizvođača. Uspjeh se temelji na sofisticiranim, vrhunskim kvalitetnim proizvodima koji su razvijeni po svjetskim standardima.

Posjeduju lance tvornica širom Evrope i nude bogatu, visokokvalitetnu paletu proizvoda.

 

Izvor: SRNA
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog