SARS-CoV-2

Творац Фајзерове вакцине: Враћамо се у нормалу крајем следеће године

Живот би могао да се врати у нормалу следеће зиме, рекао је данас творац Фајзерове вакцине против короне Угур Шахин.

Професор Шахин, један од оснивача и извршни директор Бионтех комппаније, која је такође учествовала у прављењу вакцине, рекао је да би вакцина могла преполовити пренос вируса, што би резултирало „драматичним смањењем” броја пријављених случајева, пренео је Си-Ен-Би-Си њуз.

Прошле недеље Фајзер и Бионтех су саопштили да је ефикасност њихове вакцине против короне нешто изнад 90 одсто, на основу 43.500 волонтера који су учествовали у тестовима.

Ефикасност вакцине је значајно већа него што су научници очекивали, због чега је извршни директор Фајзера Алберт Бурла назвао ово откриће „великим за човечанство и науку”, преноси Танјуг.

Остаје још изазова пре него што вакцина дође до становништва, али се претпоставља да би вакцина требало да буде у употреби пре краја године, додаје Си-Ен-Би-Си њуз.

„Ова зима ће бити тешка. Зато, нећемо приметити велику корист од вакцине ове зиме. Уколико се настави све по плану, почећемо да испоручујемо вакцину до краја године и почетком 2021. Наш циљ је да испоручимо више од 300 милиона доза до априла и тада ће већ почети да се осећа ефекат”, рекао је Шахин за Би-Би-Си.

Шахин је додао да је „апсолутно неопходно” да се заврши са имунизацијом човечанства пре следеће јесени.

„Сигуран сам да ће се то десити, јер нам бројне фармацеутске куће помажу да, када дође време, извршимо испоруку, како бисмо имали нормалну следећу зиму”, закључио је Шахин.

 

Извор: Политика
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog