Vijesti

SZO pohvalila intezivnu njegu UKC RS zbog stope preživljavanja pacijenata

Svjetska zdravstvena organizacija pohvalila je rad UKC Republike Srpske i Јedinice intenzivne njege, kada je u pitanju procenat preživljavanja pacijenata koji su bili na respiratoru, istakao je prof. dr Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC Republike Srpske u emisiji Zdravosfera.

“Kada je na ove naše prostore stigla pandemija virusa korona, SZO je tragala za modelima kako da pomogne zemljama u razvoju, u tranziciji i koje nemaju intenzivnu medicinu na dovoljno visokom nivou. Došavši do našeg članka u kojem smo publikovali studiju iz oblasti intenzivne medicine, iz SZO-a su nas potražili i posjetili” rekao je prof. dr Kovačević za RTRS.

Model koji su razvili sa Mejo klinikom iz SAD poslužio je kao model edukacije za prostor bivše Јugoslavije.

“Samo nakon šest mjeseci nakon inicijalne posjete SZO, posjetili su i UKC i poprilično su imali šta da vide, odnosno bili su dosta iznenađeni kako smo se organizovali, kako je bolnica preuređena, pa do toga kolika je stopa preživljavanja pacijenata u kritičnom stanju. To im je dalo zeleno svjetlo da nas mogu proglasiti za centar izvrsnosti” dodao je Kovačević.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog