Vijesti

Cvijanović: Pokretanje prve banke humanog mlijeka je veliki poduhvat

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je nadu da će ovogodišnja humanitarna akcija "S ljubavlju hrabrnim srcima" biti uspješna, te posebno istakla značaj povećanja svijesti o potrebama prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj.

Nakon sastanka sa predstavnicama Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece "Mrvice", na čiju inicijativu će biti prikupljanja sredstva za pokretanje prve banke humanog mlijeka u Srpskoj, Cvijanovićeva je istakla da je ovo veliki poduhvat i prva ovakva banka u okviru BiH.

- Moja zahvalnost Udruženju "Mrvice" koje je ove godine inicijator jedne velike, dobre ideje, ali i zahvalnost našim ljudima u Univerzitetskom kliničkom centru koji su prihvatili ideju uspostavljanja prve banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj - rekla je Cvijanović.

Cvijanović je podsjetila da će to biti i prva banka humanog mlijeka u BiH, kakve danas postoje u savremenom svijetu, a posljednjih nekoliko godina i u našem okruženju.

- Rukovodeći se tim dobrim praksama, odlučili smo se za jedan ovako veliki poduhvat. Ove godine, s obzirom na složenu epidemiološku situaciju neće biti našeg tradicionalnog okupljanja, ali ćemo imati program - navela je Cvijanović.

Predsjednica Republike je istakla da će joj partneri u ovoj tradicionalnoj humanitarnoj kaciji, koja se ove godine organizuje 11. put, biti djeca širom Republike Srpske.

- Ovo je prilika da se i njima zahvalim kao partnerima predsjednika Republike i svih naših udruženja koja su uključena u ovu aktivnost - napomenula je Cvijanovićeva.

Cvijanović je iskazala posebnu zahvalnost Udruženju "Mrvice", koje pokazuje aktivizam i koje je uspjelo da se izbori za povećanje svijesti o tome šta su potrebe prijevremeno rođene djece.

- Uvijek smo srećni kada možemo zajedno da organizujemo neku dobru aktivnost te vrste. Naravno da smo razmišljali da li da u ovakvim okolnostima nešto uopšte organizujemo, ali želimo da organizujemo dobre stvari - poručila je Cvijanović.

Prema njenim riječima, već postoji dobra veza između institucija Republike Srpske i udruženja.

- Svaki put kada se ta pomoć odnosi na podršku našoj djeci onda smo zadovoljni i srećni i vjerujem da će ovogodišnja akcija biti uspješna, kao što je to bio slučaj svih prethodnih godina - rekla je predsjednica Republike.

Humanitarna akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" tradicionalno se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike.

Sredstva prikupljena u ovogodišnjoj akciji biće iskorištena za pokretanje prve banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj.

Prva Banka humanog mlijeka u Srpskoj biće osnovana u okviru Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, a osnovna namjera je da se prijevremeno rođenoj i teškoj bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko, osigura donirano humano mlijeko.

U okviru akcije, u periodu od 1. do 31. decembra ove godine, biće aktivan i M:tel humanitarni broj 1411. Pozivom na ovaj broj, građani će biti u prilici da podrže akciju sa jednom KM i na taj način daju svoj doprinos cjelokupnoj akciji.

Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija Republike Srpske otvorilo je račun posebnih namjena "S ljubavlju hrabrim srcima" broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke.

 

Izvor: SRNA
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog