Zanimljivosti

Priča je imala srećan kraj: Prijateljstvo Petra i Gileta

Najpoznatiji divlji prasac zove se Gile. Zvijezda je nagrađivanog domaćeg dokumentarnog filma “Svet koji nestaje” (1987). Priča o odbačenom 13. prasetu, sa sjajnom naracijom Petra Kralja oduševila je sve i postala kultni dokumentarac.

Budući da majka nije imala odakle da ga doji, obično u takvim slučajevima životinja ugine.

Ipak, odbačenog Gileta prihvata i pruža mu utočište jedna druga životinjska vrsta, srna i njeno lane. To je prikazano u filmu. 

Mnogi su se do danas pitali šta je bilo sa Giletom.Režiser filma Petar Lalović je nakon snimanja više puta dolazio na područje Baranje da vidi kako je Gile. 

Oduševljen je bio kada je video da je izrastao u velikog i snažnog vepra.

Petar je imao specifičan način dozivanja, nakog čega bi Gile svaki put izlazio iz šume zajedno sa svojim krdom, već je imao potomke.

Onda bi gledao par minuta i polako prišao Petru. Tada bi se na njihov način srdačno pozdravili. Petar bi ga počastio mlekom i orasima.

Kasnije je Petar rekao kako je to taj poseban odnos između “Autora i glumca”. Lalovićeva preokupacija su bila snimanja metaforičnih filmova o prirodi i životinjama, za koje je osvojio preko 150 nagrada kako u bivšoj Jugoslaviji tako i u inostranstvu.

 

Izvor: radioaktivni komarac
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog