Vijesti

Влада Републике Српске одобрила средства за помоћ превозницима

Влада Републике Српске донијела је данас, на 104. сједници у Бањалуци, Уредбу о поступку додјеле средстава привредним субјектима у области превоза лица у друмском саобраћају за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије вируса корона.

Циљ доношења ове уредбе је пружање финансијске подршке, у периоду од 1. августа до 31. децембра 2020. године, за одржавање ликвидности привредних субјекaта који имају финансијски губитак због посљедица пандемије вируса корона.

Поступак додјеле средстава спроводи Министарство саобраћаја и веза. 

Привредном субјекту уплатиће се порези и доприноси на плату за сваког запосленог радника пријављеног на пуно радно вријеме или предузетнику који није обвезник доприноса на основу радног односа или корисник права на пензију, у складу са прописима којима је уређена област доприноса и пореза на доходак за период од 1. августа до 31. децембра 2020. године.

Новчана подршка утврђена овом уредбом обезбјеђује се из средстава Компензационог фонда Републике Српске.

Влада се упознала са Информацијом о уписаним студентима у прву годину првог, другог и трећег циклуса студија у академској 2020/21. години на високошколским установама у Републици Српској. У академској 2020/21. години, на јавне високошколске установе у Републици Српској, у односу на претходну академску годину уписано је 658 студената више. На јавним универзитетима уписано је 614 студената више у односу на претходну годину, док је на јавним високим школама уписано 44 студента више.  Ово је посљедица примјене новог Закона о високом образовању и мјера Владе Републике Српске којима се од ове академске године омогућава бесплатно школовање за редовне студенте. 

Влада Републике Српске је на данашњој сједници утврдила Приједлог Одлуке о прихватању задужења Републике Српске код Свјетске банке – Међународне банке за обнову и развој, за Пројекат опоравка и подршке пословним субјектима, у износу 22.400.000 евра.

Циљ Пројекта је подршка ликвидности и опоравку пословних субјеката погођених посљедицама пандемије COVID 19, кроз квалитетнији приступ дугорочном финансирању као и прилагођавање новим, измијењеним условима рада кроз дигитализацију и усвајање нових технологија.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку  о давању сагласности на План утрошка средстава, којом се даје сагласност Министарству управе и локалне самоуправе на План утрошка средстава за период 1. јануар – 31. децембар 2020. године, хуманитарном друштву „Коло српских сестара“, у износу од 41.000,00 КМ.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку  о давању сагласности на План утрошка средстава којом се даје сагласност Министарству управе и локалне самоуправе на План утрошка средстава за период 1. јануар – 31. децембар 2020. године, добротворним друштвима „Мерхамет“ у Републици Српској, у износу од 62.000,00 КМ.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку  о давању сагласности на План утрошка средстава којом се даје сагласност Министарству управе и локалне самоуправе на План утрошка средстава за период 1. јануар – 31. децембар 2020. године, за рад удружења и организација цивилних жртава рата Бошњака и Хрвата, у износу од 50.500,00 КМ.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о давању сагласности на План утрошка средстава Републичкој управи цивилне заштите, за период 01.01. – 31.12.2020. године, у износу од 300.000,00 КМ.

Општина Костајница је међу погођеним локалним заједницама недавног земљотреса, који се осјетио и на подручју Републике Српске. 

Ова средства ће се утрошити за хитну набавку ватрогасно спасилачке опреме и на средства за потребе ватрогасно-спасилачке јединице Општине Костајница, а с циљем побољшања спремности у случају ове и других опасности.

 

Фронтал
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog