Svijet

Прве Бајденове одлуке: Обавезне маске и повратак Париском договору

Амерички предсједник Џо Бајден током првог дана предсједничког мандата донио је низ извршних одлука. То су обавезно ношење маски у цијелој држави у федералним установама и организацијама, повратак САД Париском климатском договору.

Бајден је увео обавезу ношења маски у борби против вируса корона у наредних 100 дана у свим федералним зградама, као и обавезно физичко дистанцирање. Он не може ту обавезу да пропише савезним државама, али ће се она односити на сву федералну имовину, укључујући и путовања на федералном нивоу.

Нови амерички предсједник одлучио је да врати САД у Париски климатски договор, из ког је Трамп изашао, преносе амерички медији.

Такође, наложио је федералним установама да испитају примјену расне једнакости.

Бајден је одузео и кључну дозволу за нафтовод "Кејстон" који води из Канаде до САД и дуг је 1.200 миља. Тај нафтовод је на удару еколога, поготово што преноси нафту добијену из уљних шкриљаца. Због тога је реаговао и канадски премијер Џастин Трудo, који је навео да је разочаран таквом одлуком.

​Како је најављено, Бајден ће зауставити и градњу зида на граници са Мексиком, вратити САД у Свјетску здравствену организацију, омогућити нове пакете економске помоћи и олакшица због пандемије, укинути забрану уласка из више исламских земаља...

 

Извор: rs.sputniknews.com
Twitter
Anketa

Da li građani BiH koji prime vakcinu, treba da budu privilegovani (nesmetan odlazak na utakmice, pozorište, bioskop, nenošenje maski u zatvorenom prostoru), u odnosu na one koji nisu primili?

Rezultati ankete
Blog