Zdravlje

Zašto je grip ove zime skoro potpuno nestao?

Pandemija kovida 19 je čini se uticala drastično smanjivanje broja oboljelih od gripa, na nivo koji nije zablježen u posljednjih 130 godina.

Medicinski stručnjaci u Velikoj Britaniji navode da se čini kao da grip skoro potpuno zbrisan, pošto je broj oboljelih pao za 95 odsto, prenosi Sandej tajms.

Prema podacima do kojih je došao list, broj slučajeva influence koje su dijagnostikovali ljekari je 1,1 na 100.000 ljudi, u poređenju sa proteklih petogodišnjim prosjekom od 27 na 100.000 ljudi.

Podaci su vezani za drugu nedjelju januara, koja je obično vrhunac sezone gripa, kada su hiljade hospitalizovane. Nijedan pacijent u Engleskoj ove godine sredinom januara nije primljen u bolnicu zbog gripa.

„Ne mogu da se sjetim godine kada se nešto slično desilo“, kaže Simon de Lusinjan, profesor primarne zaštite na Univerzitetu Oksford.

Džon Makauli, direktor centra Svjetske zdravstvene organizacije u Londonu, rekao je da su ovi brojevi bez presedana.

Profesor Martin Maršal, predsedavajući ljekara opšte prakse na Kraljevskom koledžu, smatra da su brojne mjere preduzete u borbi protiv kovida 19 vjerovatno ključni faktor pada broja oboljelih od gripa.

 

Izvor: rts.rs
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog