BiH

BiH dobila zajam od 56 miliona evra za pomoć malim i srednjim preduzećima

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šefom Kancelarije Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom ugovor o zajmu od 56 miliona evra u okviru Projekta pružanja podrške za oporavak mikro, malih i srednjih preduzeća za saniranje posljedica pandemije virusa korona.

Bevanda je naglasio da će potpisivanjem ovog ugovora o zajmu biti omogućeno da Međunarodna banka za obnovu i razvoj sredstva dodijeli razvojnim bankama u oba entiteta putem kojih će biti finansirane aktivnosti preduzeća koja budu ispunjavala uslove.

Sredstva su alocirana u omjeru 40 odsto za Republiku Srpsku ili 22,4 miliona evra, a 60 odsto za Federaciju BiH (FBiH) ili 33,6 miliona evra.

"Uslovi zajma su povoljni uz rok otplate 15 godina, uključujući pet godina grejs perioda", precizirao je Bevanda.

U Republici Srpskoj projekt će sprovoditi Investiciono-razvojna banka i Ministarstvo privrede i preduzetništva Srpske, a u FBiH Razvojna banka i federalno Ministarstvo razvoja, preduzetništva i zanatstva.

Cilj ovog projekta, koji se zatvara 31. decembra 2024. godine, jeste jačanje sistema javnog zdravstva i pružanje socijalne pomoći najugroženijim grupama pogođenim pandemijom u BiH.

U posebnom dijelu projekta banke su zadužene da otvore kreditne linije koje će kroz podzajmove dati podršu kompanijama da prebrode krizu u poslovanju izazvanu pandemijom virusa korona.

Bevanda je zahvalio rukovodstvu Svjetske banke na podršci privredi u BiH, posebno u ovim vanrednim okolnostima i projektima kojima doprinose boljem kvalitetu života u BiH.

Ugovor je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog epidemioloških mjera koje su preduzete radi sprečavanju širenja virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.

 

Izvor: nezavisne.com
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog