Vijesti

Prvi sastanak Viškovića i Stanivukovića: Vlada će nastaviti da podržava razvoj grada

Projekti za 2021. godinu za Banjaluku planirani su u iznosu od preko 50 miliona KM, rekao je danas Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, nakon sastanka sa Draškom Stanivukovićem, gradonačelnikom Banjaluke.

Višković je naveo da je, između ostalog, planirano ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu preko "Puteva RS" oko 1,5 miliona KM, gradnja trafo-stanice za stabilno snabdijevanje strujom vrijedna oko 15 miliona KM, te preko Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo oko 12 miliona KM za projekte, i tako dalje.

"U zdravstveni sektor za Banjaluku su planirane investicije do 2027. godine od 364 miliona KM. Između ostalih, za onkologiju 51 milion KM, za objekat za stacionarni saobraćaj 30, za Medicinski fakultet oko 100 miliona KM, te završetak kardiohirurgije i mnogo drugih projekata", naveo je Višković.

Komentarišući pogoršanu epidemiološku situaciju u Banjaluci, Višković je rekao da se mora tragati za rješenjima povećanog broja oboljelih u Banjaluci, te gledati gdje su greške i gdje su problemi. "Moramo doći do odgovora gdje je žarište virusa. Svi komandanti lokalnih zajednica su odgovorni za epidemiološku situaciju u svojim opštinama ili gradovima i svi oni mogu pooštriti mjere u lokalnim zajednicama ukoliko je situacija ozbiljna. Nije ista situacija u svim lokalnim zajednicama, pa se mogu pooštravati mjere. Oni ne mogu ublažiti mjere, to radi Republički štab za vanredne situacije, ali mogu ih pooštriti", naveo je Višković.

Stanivuković je istakao da su na sastanku pokrenuli mnoge važne teme.

"Jedno od pitanja jeste izgradnja centralnog spomenika za poginule borce RS u proteklom ratu. Imaćemo sastanak s nadležnim ministrom i planiramo kupovinu zemljišta između Palate predsjednika RS i Gradske uprave. Čim riješimo imovinsko-pravne poslove, gradićemo spomenik. Razgovarali smo i o socijalnoj karti, odnosno i sufinansiranju privatnih vrtića. Informisao sam premijera da će grad pokušati izdvojiti besplatne udžbenike za osnovce. Vlada RS će ulagati u Banjaluku i drago mi je da imamo jednu vrstu kontinuiteta", naglasio je Stanivuković.

Dodao je da su se dogovorili oko sportske dvorane na Laušu, te da će taj projekat vrijedan 1,7 miliona KM grad i Vlada RS finansirati zajedno sa po 50 odsto.

"Dvorana će biti završena do kraja godine. Razgovarali smo i o trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Stanje je znatno drugačije u odnosu na nekoliko dana, te moramo djelovati jedinstveno i zajedno. Pripremamo se za proces vakcinacije. Dobio sam garanciju premijera Viškovića da su otvoreni za sve projekte, te da ćemo se sastati kroz nekoliko mjeseci da pričamo o novim projektima", istakao je Stanivuković.

 

Izvor: nezavisne.com
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog