Sport

Utakmica bez presedana: Španija ističe da igra sa "teritorijom Kosova"

Fudbalska reprezentacija Španije će u okviru kvalifikacija za Mundijal ugostiti takozvanu selekciju Kosova 31. marta, a vlasti te zemlje odlučile su da to bude prema posebnim pravilima. „Marca“ navodi da je Ministarstvo inostranih poslova odredilo da tzv. Kosovo ne smije da ima tretman suverene države.

Organizatori kvalifikacionog meča za Mundijal u Kataru naredne godine odlučili su da u prenosu neće smjeti da govore da Španija igra protiv Kosova, nego protiv ekipe s teritorije Kosova.

Jednostavno, Španci će se prema gostima odnositi kao prema reprezentaciji sa teritorije Srbije sa područja Kosova i Metohije, bez isticanja zastave uz špansku i bez opisa kao punopravne države, a himna neće biti navedena kao nacionalna himna Kosova, nego kao muzika koja predstavlja teritoriju Kosova.

Ugledna „Marca“ takođe ističe da ovo nije prvi takav slučaj u Španiji. To se prvi put dogodili tokom Mundijala 1982. godine na Pirinejima, predstavnici argentinskih medija nisu smjeli da govore Engleska na utakmici Njemačke i Engleske, zbog Foklandskog rata koji je okončan u junu iste godine.

​Sve ovo očekivano je žestoko razbjesnilo Fudbalski savez tzv. Kosova koji je ekspresno reagovao saopštenjem, pozivajući se na diskriminaciju.

„Fudbalska federacija Kosova povodom provokacije Španske fudbalske federacije, kja je u najavi kvalifikacione utakmice za Svjetsko prvenstvo, koja je zakazana za 31. mart u Sevilji, Kosovo pod nazivom teritorija reaguje na sledeći način: Pristup španske države prema državi Kosovo nažalost je bio destruktivan od proglašenja 17. februara 2008. godine, ali ovaj pristup i sastav koje institucije ove zemlje pokušavaju da daju državljanstvu Kosova ne mogu da promijene istoriju iz stvarnost“.

Vlasti u Prištini napominju da je tzv. Kosovo nezavisna država koju priznaje većina zemalja na svijetu, kao i da su članovi FIFA i UEFA.

„Pokušaj Španaca da minimalizuju državnost Kosova, pozivajući se na nas kao teritoriju, uzaludan je i nepravedan. Svjesni su da će se ovog dana suočiti sa kosovskim nacinalnim timom, koji će biti predstavljen kao i svaka druga zemlja. Kriterijumi UEFA i FIFA poznati su i jasni kao kristal, a Španija to zna i ništa se neće promijeniti, iako su napisali pravila. Njihova je stvar kako će da se opravdaju pred domaćim medijima, ali Kosovo neće praviti ustupke. Igraćemo samo po strogim kriterijuma i pravilika UEFA, sa državnom himnom i zastavom, u suprotnom meč neće biti odigran“, navodi se u saopštenju tzv. Kosovo.

U Prištini su ponašanje Španaca ocijenili kao nedopustivo, kontaktirali su čelnike FS Španije, poručivši da u slučaju da pristup prema kvalifikacionim meču 31. marta ne bude promijenjen, biće primorani da se obrate Evropskoj kući fudbala (UEFA).

Podsjetimo, u kvalifikacionoj grupi B nalaze se osim Španije još: Švedska, Grčka, Gruzija i tzv. Kosovo.

 

Izvor: rs.sputniknews.com
Twitter
Anketa

U kojoj državi su građani BiH najbolje živjeli?

Rezultati ankete
Blog