BiH

BiH i Turska potpisale više sporazuma o infrastrukturnim projektima

Delegacija BiH, predvođena predsjedavajućim i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom boravila je juče u Turskoj. Dvije zemlje potpisale su sporazume o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima, i o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.

Sporazum o saradnji u infrastrukturnim projektima osnova je za nastavak aktivnosti na izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd-Sarajevo. Turska će BiH donirati i 30 hiljada vakcina.

Svečani doček, posjeta mauzoleju i odavanje počasti utemeljitelju moderne Turske, Kemalu Ataturku, pa potpisivanje nekoliko sporazuma o infrastrukturnim, građevinskim i drugim projektima. Tako je, u najkraćim crtama, protekla druga zvanična posjeta delegacije BiH Turskoj. Centralna tema bilo je potpisivanje protokola o infrastrukturnim i građevinskim radovima, na prvom mjestu izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo-Beograd.

Ova saobraćajnica povezaće BiH sa Srbijom, ali i Turskom, a na pimjer, put do Skoplja biće kraći za 180 kilometara.

- Velika su očekivanja naše strane vezano za podršku izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo-Beograd i mislim da svako ko je do danas sumnjao u to, može da bude siguran da će taj projekat živjeti i da će taj projekat biti realizovan - rekao je predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Protokol o saradnji na polju infrastrukturnih i građevniskih projekata koji je danas potpisan doprinijeće ubrzavanju ovih radova.

- Isto tako saradnja i na polju energetike, zdravstve, namjenske industrije, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Јoš jednom smo istakli odlučnost da unaprijedimo našu saradnju - istakao je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Bilo je riječi i o priključenju BiH na gasovod Turski tok. Dodik je istakao da ohrabruje uspješna realizacija gasovoda koji je stigao u Srbiju i da je BiH zainteresovana da iz njega koristi gas.

- Mislim da bi bila loša stvar propustiti priliku da u tom koridoru izgradimo gasovod koji bi stizao do najvećih centara u BiH, Sarajeva, Banjaluke, Tuzle, Bijeljine, Brčkog i drugih gradova, koji su, za naše uslove smtraju velikim potrošačima - kaže Dodik.

Turska će donirati BiH 30.000 doza vakcina protiv virusa korona. Erdogan je izrazio saučešće za one koji su izgubili borbu sa virusom korona.

- Želim da se zahvalim predsjedniku na velikodušnosti, u svijetu u kojem smo mislili da je to izgubljeno, na donaciji od 30.000 vakcina. U uslovima kada je i njegova država izložena pandemiji jednako kao i mi, solidarnost koja se ovim pokazuje ima veliki značaj za naše ljude - izjavio je Dodik.

Trebalo bi, izjavio je Erdogan, iskoristiti potencijal obje zemlje i trgovinsku razmjenu značajno povećati.

- Obim trgovinske razmjene nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini se povećao za više od devet puta i u 2020. dostigao 650 miliona dolara. Bez sumnje da je potencijal dvije zemlje daleko iznad ovog nivoa. Imamo za cilj da u najkraćem roku naš obim trgovinske razmjene povećamo na milijardu dolara - dodao je Erdogan.

Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović potpisao je Ankari i Sporazum o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola. Time će se građanima jedne države koji posjeduju vozačku dozvolu omogućiti da za vrijeme legalnog boravka na teritoriji druge države mogu podnijeti zahtjev za izdavanje zamjenske vozačke dozvole, bez polaganja teoretskog i praktičnog dijela vozačkog ispita.

 

Izvor: rtrs.tv
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog