SARS-CoV-2

Бамланивимаб - све што треба да знате о лијеку који спрјечава тежи облик короне (ВИДЕО)

Бамланивимаб, лијек компликованог назива који може да спријечи комликовање клиничке слике услијед заразе коронавирусом, стигао је у Србију. У свијету је ова терапија постала позната када се њоме лијечио Доналд Трамп, тада први човјек Америке.

Проф. Медицинског факултета, клинички фармаколог др Срђан Пешић наводи за РТС да лијек садржи готова антитела која су направљена у лабораторији, тако да организам његовим давањем бранимо пасивно од вируса, за разлику од вакцине, којом се организам активно брани.

Гостовање Срђана Пешића Јутарњем програму РТС-а

"Ради се о већ готовим антителима која су направљена у лабораторији, која реагују у тој првој фази, спречавају да вирус уопште уђе у наше тело или спречава да се он и даље репликује и даље прошири кроз наш тело", објашњава Пешић.

Истиче да је најбоље узети лијек у раној фази, онда када наш организам још није створио антитијела или макар не већу количину антитијела.

"Намењен је пацијентим који су се тек разболели, а који су критични по одређеним критеријумима  да добију тешки облике ковида. Пре свега људима старијима од 65 година, који имају придружене болести, кардиоваскуларне проблеме, хипертензију, болесне бубреге, проблем са плућима...", објашњава Пешић.

Гост Јутарњег програма наводи да лек бамланивимаб припада групи монклонских антитијела и, како каже, садржи већу количину антитијела него крвна плазма човјека који је прележао ковид са тежом клиничком сликом.

Истиче да је јако битно дати лијек на вријеме.

"Када пацијнт дође у ковид болницу биће касно да овај лек прими зато је јако битно да овај лек буде доступан за давање у ковид амбулантама или евентуално у дневним болницама које би се организовале поред ковид амбуланти", објашњава Пешић. 

Лијек се, како каже наш саговорник, може давати у четири ситуације - превентивно код ковид-позитивних, да спријечи појаву симптома, потом тамо гдје постоји ризик за развој теже клиничке слике, у терапији код теже клиничке слике, али оне која не захтијева кисеоничну терапију и код имункомпромитованих особа које не могу да приме вакцину јер њихов организам не може да ствара антитијела. 

Истиче да се лијек не може узимати превентивно.

"Лек се не може давати превентивно већ онда када имамо пацијента који се већ заразио. Оног секунда када ми имамо позитиван пи-си-ар тест или када имамо потврду да је пацијент заражен, а да припада групи критичних пацијената овај лек треба применити", објашњава гост Јутарњег програма. 

 

Извор: rts.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog