Politika

Pahor u Sarajevu pitao: Možete li se vi u BiH mirno razići?

U Predsjedništvu BiH održan je sastanak između savjetnika člana Predsjedništva Željka Komšića i ambasadorke Slovenije u BiH Zorice Bukinac povodom informacija da je premijer te zemlje Јanez Јanša u Brisel uputio "non pejper", neslužbeni dokument, koji tretira i budućnost BiH.

Komšić je potvrdio da je Pahor, prilikom nedavne posjete BiH, rekao da su sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Јugoslavije.

Komšić je izjavio da je nakon toga Pahor upitao: "Možete li se vi u BiH mirno razići?".

Kako navodi Komšić, on i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsjedavajući i srpski član Milorad Dodik iznio suprotan stav.

- Јeste, istina je! Između ostalog, ali ne samo zbog toga, smo i poslali non pejper - rekao je Komšić potvrđujući za Fenu da je slovenački predsjednik postavio takvo pitanje.

Pahor se oglasio o ovom pitanju, navodeći da je zagovornik teritorijalnog integriteta, evropske perspektive i mirnog razvoja BiH.

Slovenački predsjednik je naveo da redovno upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na zapadnom Balkanu, dodajući da je u kontekstu zabrinutosti zbog tih ideja postavio pitanje članovima Predsjedništva BiH.

On je ponovio da je zagovornik evropske perspektive BiH i proširenja Unije na zapadni Balkan, ali da BiH trenutno ima najslabije formalne veze sa EU.

 

Izvor: rtrs.tv 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog