Vijesti

Dodik: Srpska ne želi rat, pozivamo na razgovor (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ne želi rat i pozvao predstavnike Federacije BiH i druga dva naroda na razgovore.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, najavio je da će u Narodnoj skupštini Republike Srpske političke partije donijeti platformu na osnovu koje će se obratiti partnerima u Federaciji BiH da se razgovara o budućnosti BiH.

Dodik je rekao da je cilj razgovora pronalazak uravnoteženog rješenja kojim bi bili zadovoljni svi - i entiteti i konstitutivni narodi.

- To je naš odgovor na pozive na rat iz Federacije BiH - rekao je on.

Dodik je istakao da riječi Bakira Izetbegovića koje pozivaju na rat, nisu dobrodošle.

- Ništa nam niko neće dati, već se sami moramo izboriti. Ne želimo ratovati, naša opcija je mir. Dajte da razgovaramo o Dejtonu, Ustavu, i to bez stranaca, i da taj dogovor poštujemo. Ne želimo nikakvo pozivanje na nasilje ili nametanje nekih problema - rekao je Dodik.On je istakao da Srpska želi da razgovara o stabilizaciju i miru, te da želi dogovor o budućnosti BiH koji će se poštovati.

- Ako to ne može da postignemo, sasvim je svrsishodno da razgovaramo i prihvatimo inicijative koje se sve češće čuju o mogućnosti da se raziđemo na miran način. Srpska se neće razići ratom, ali ako ne bude inicijativa koje Srpskoj daju dovoljno prostora da se uspješno razvija, naravno, da imamo pravo da razmišljamo o razdruživanju - poručio je Dodik.

On je naglasio da je svima u Srpskoj cilj stabilna i ekonomski jaka Republika Srpska, što ona i jeste.

- Mi nismo ni za kakav rat, mi nećemo povesti rat da bi Srpska bila samostalna, mi ćemo Srpsku braniti, ali prije toga hoćemo svima da kažemo da mi ovdje imamo pravo, ovo je naš grunt i ovo je Republika Srpska koja nama pripada i svim ljudima koji ovdje žive. Mi ne tražimo da uređujemo odnose u FBiH, ali neće niko više da uređuje odnose ni u Republici Srpskoj, ni Valentin Incko, ni američki ambasador ni bilo koji drugi i dosta nam je više te vrste priče - poručio je Dodik.

Podsjećamo, predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je za kanal O da ne može reći da neće biti rata i da bi "radije danas umro nego dopustio da genocidaši zavladaju dijelom BiH".

 

Izvor:rtrs.tv 
Foto: rtrs 
Twitter
Anketa

Koliko je iskrena podrška Aleksandra Vučića Republici Srpskoj?

Rezultati ankete
Blog