Region

Ambasadore izgovorite ime mog naroda

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri ponovo je ustalasao tviterašku zajednicu u Srbiji. Ovoga puta na meniju nisu bile ni pljeskavice ni ćevapčići nego tvit u kome izražava poštovanje žrtvama nacističkog režima.

Pominjući te žrtve ambasador Godfi je naveo Jevreje, Rome i Slovene. Srbe nije pomenuo i to je bio razlog da hiljade tviteraša pitaju zašto ne izgovara ime njihovog naroda.

„Sa ciljem da etnički i rasno očisti okupirane zemlje, nacistički režim je počinio nezamislive zločine nad Jevrejima, Romima i Slovenima širom Evrope tokom #WWII. Odajmo počast ovim žrtvama tako što ćemo zajednički raditi na izgradnji ujedinjene Evrope sa više pravde i mira za sve”, napisao američki ambasador.

Predrag Azdejković, urednik gej magazina Optimist, filmski i pozorišni producent upitao je na Tviteru ambasadora: „Zašto kažeš Sloveni, a misliš Srbi”?

Američki ambasador mu je odgovorio: „Srbi su deo porodice slovenskih naroda koji je pretrpeo strahovita stradanja od strane fašističkih režima na ovim prostorima. Moja poruka i saosećanje je upućeno svim žrtvama holokausta.”

Na ove reči Azdejković je lakonski odgovorio: „Verujem da će Slovenima ova poruka na srpskom mnogo značiti i da će umeti da je cene iako je ne razumeju, ali kako mi se čini Srbi se osećaju kao da im umanjujete žrtvu i stradanje”!

 

Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog