Vijesti

Одбачен захтјев високог представника

Народна скупштина Републике Српске одбацила је синоћ захтјев високог представника и дала подршку одлукама које је донио Одбор за обиљежавање 25 година постојања и рада Народне скупштине Републике Српске 1991-2016.

Усвојени закључак односи се на писмо високог представника од 27. јануара 2021. године упућено предсједнику Народне скупштине и клубовима посланика, а у којем је затражено поништавање повеља додијељених одређеним лицима.

Народна скупштина Републике Српске констатује да је функција високог представника у БиХ уведена Анексом 10 Дејтонског споразума, који је потписала и Република Српска, те да високи представник не може ни у којем случају бити надређен Републици Српској, наводи се у усвојеним закључцима које су усагласили посланици владајућих и опозиционих странака.

Народна скупштина одбацује "бонска овлаштења" и констатује да је високи представник изашао из правног оквира свог дјеловања, који је утврђен Анексом 10, јер је незаконито, противуставно и без ограничења присвојио законодавна, извршна и судска овлаштења, кршећи основна људска права и међународне инструменте за њихову заштиту користећи тзв. бонска овлаштења.

Закључке је подржало 53 од 56 присутних посланика у сали, док нико није гласао против, нити је било уздржаних.

Посланици СДС-а и ПДП-а нису се изјашњавали о овим закључцима.

Закључке су прије гласања усагласили сви посланички клубови, али их нису потписали ПДП и СДС.

О закључцима није било посланичке расправе.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Информацију о обавезама које за БиХ и Републику Српску проистичу из процеса придруживања ЕУ са прегледом мјера и активности реализованих током 2020. године.

Народна скупштина Републике Српске разријешила је дужности директора Агенције за осигурање Републике Српске Славена Дујаковића, а за вршиоца дужности директора именовала Драженку Јањанин.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић окончао је рад 16. редовне сједнице парламента Републике Српске.

 

Извор: srna.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog