Zanimljivosti

Nerdlingen – Dijamantski grad u meteorskom krateru (FOTO/VIDEO)

Na Romantičnom putu (Romantische Straße) koji prolazi kroz živopisnu, ruralnu Bavarsku, sjeverno od Dunava, nalazi se srednjovjekovni gradić opasan zidinama: Nerdlingen.

Grad u sred meteorskog kratera je naizgled kao i svi drugi bajkoviti gradovi na ovoj ruti, ali dijamanti u njegovim zgradama i temeljima, čine ovaj grad jednim od najljepših na svijetu.

Prilikom pada meteora prije 15 miliona godina, na naslage grafita stvoren je ogroman krater i oko 72.000 tona sitnih dijamanata. Doseljenici u 9. vijeku nisu znali da podižu grad u krateru meteora, već su mislili da je krater vulkanskog porijekla.

Doseljenici nisu znali ni da zemljište koje su odabrali za svoj dom ima najveću koncentraciju dijamanata na svijetu.  Međutim, šezdesetih godina prošlog vijeka, cijela istorija njihovog mjesta je dobila potpuni obrt kada su američki geolozi nakon sprovedenih istraživanja došli do zaključka da grad ne leži na krateru vulkana, već u krateru meteora prečnika 25 kilometara.
krater Ries

Geolozi su objasnili i misteriju svjetlucavog kamenja. Na mjestu udara meteora formirala se posebna vrsta kamena – suevit, koji usljed sabijanja već postojećih granitnih blokova sadrži i minijaturne dijamante. Široki su samo 0,2 milimetra i jedva su vidljivi golim okom. Sve kuće u Nerdlingenu su izgrađene od suevita.

Danas stanovnici Nerdlingena znaju da žive na tonama dijamanata, ali ne žele da sruše svoj grad kako bi se obogatili. Ipak, pronašli su različite načine da profitiraju od ovog neobičnog prirodnog fenomena – turisti iz cijelog svijeta dolaze da vide svjetlucavu arhitektutu, kao i Rieskrater muzej.
muzej kratera Ries

Prvi zvanični dokument koji govori o Nerdlingenu potiče iz 898. godine, a grad se pominje kao “Kraljevski dvor”. Do današnjih dana, grad je zadržao svoj srednjovjekovni identitet sa zidinama i utvrđenjima tipičnim za to doba. Zidine okružuju istorijsko gradsko jezgro, a turiste posebno raduje što mogu da pješače preko zidova takozvanom “stazom straže” dužinom od skoro 3 kilometra.

Posljednjih godina jedinstveni Nerdlingen je postao popularan i u Japanu jer je ilustrator popularnih manga stripova Hajime Isayama, baš ovaj grad izabrao za okruženje u kome se odvija radnja i avanture njegovih likova.

Muzej kratera Ries



Muzej kratera Ries je smješten u štali iz 16. vijeka, u srednjovekovnom središtu Nerdlingena. Zbirka muzeja je fokusirana na meteor koji je pao na zemlju prije 15 miliona godina. Zanimljivo je i to što zbirka uključuje mjesečevu stenu sa Apola 16, pozajmljenu od NASA-e, u zamjenu za korišćenje kratera Ries u Nerdlingenu za obuku astronauta Apolo 14 (zbog sličnosti sa mjesečevim kraterom).

Muzej je otvoren 1990. godine, a milionitog posjetioca je primio 15. decembra 2012.

 

Izvor: ucenjenjemackog.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog