Zanimljivosti

Upoznajte mjesto netaknute prirode (VIDEO)

Nacionalni park Drina je najmlađi nacionalni park u Bosni i Hercegovini. Iako najmlađi, definitivno ne treba biti zapostavljen kada planiramo putovanje.

Ako ste avanturista, zaljubljenik u prirodu ili samo želite da na kratko pobjegnete od modernog života, posjetom nacionalnom parku Drina nećete moći kriti svoje oduševljenje.

Izvorska svježina, žubor vode, nepregledni vidikovci, sa kojih će se pogled zaustaviti ne na tren, već će ostati upamćen za cijeli život. Ovo je mjesto na kojem svakim udahom udišete mir i slobodu.

U nastavku smo izdvojili šta sve ne smijete propustiti prilikom postjete Nacionalni park Drina!

Jezero Perućac

Perućačko jezero je vještačko jezero na području opštine Bajina Bašta i Srebrenica. Jezero je nastalo pregrađivanjem toka reke Drine, za potrebe hidroelektrane „Bajina Bašta“. Dužina jezera iznosi oko 54 km, najmanja širina od 150 metara, a najveća širina oko 1000 metara. Perućačko jezero se nalazi na 290 metara nadmorske visine.  Zbog strmine obale, dubina jezera na samo par metara od same obale dostiže prosječnu dubinu od 3 do 8 metara. Sredina jezera predstavlja granicu između Republike Srpske, BiH i Republike Srbije.

Stari grad Đurđevac


Jedno od kulturno-istorijskih nasleđa koje se nalazi u zoni nacionalnog parka jeste srednjovjekovni grad Đurđevac. Na istaknutom visu iznad lijeve obale Drine vidljivi su ostaci kvadratne kule i dvorišta. Visina kule je do 3m, dok je dužina vanjskog bedema oko 25m. U izvorima se pominje u kasnom srednjem vijeku 1444. godine zajedno sa podgrađem.

Vidikovac Bijele vode


Vidikovac Bijele vode nalazi se na nekoliko kilometara od Srebrenice. Sa vidikovca se pruža nestvaran pogled na rijeku Drinu, a tu se nalazi i izletište za sve posjetioce.

 

Stari grad Klotjevac

Pošto je većina srednjovjekovnih bosanskih gradova građena na uzvišenjima pa tako i ovaj grad imao je odbrambeni karakter. Imao je dobru preglednost tog dijela kanjona Drine. Činjenica da se samo 7 km nizvodno nalazi još jedna srednjovjekovna utvrda- srednjovjekovni grad Đurđevac, pokazuje istorijsku važnost ovog kraja.


Ovaj srednjovjekovni grad sagrađen je na litici rijeke Drine, a svojim izgledom pokazuje da je imao funkciju utvrde iz koje se kontrolisao prolaz kanjonom Drine. Izuzetno atraktivan, zbog nepristupačnosti terena do njega mogu doći samo najsmjeliji avanturisti.

Ono što oko zabilježi, riječima je ponekad nemoguće opisati. Zato, ukoliko vam sve ove riječi nisu bile dovoljne, ostavljamo vam i video kojim će, vjerujemo, Nacionalni park Drina u ovih par minuta osvojiti vaša srca.

 

Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog