Republika Srpska

Цијене расту, грађани Српске стежу каиш

За већину грађана у Српској одлазак у маркете, пекаре и на пијаце постаје све стреснији, с обзиром на то да за исто пара намењених дневним или седмичним набавкама могу да купе све мање производа.

Разлог су све чешћа и очигледнија поскупљења готово свих животних намирница и осталих роба које су незаобилазне у сваком домаћинству.

За само мјесец дана, од марта до априла ове године, за око пет одсто у просјеку поскупили су свињско и пилеће месо, неки сухомеснати производи и сир, одређени млијечни производи. У овом периоду, а кад је ријеч о основним животним намирницама, највише је скочила цијена уља, са 2,57 на 2,75 КМ или за седам одсто за само мјесец дана. Посматрано на годишњем нивоу, уље је у Српској поскупило за скоро 40 одсто, показују подаци Завода за статистику РС.

Због поскупљења брашна, уља, шећера, цијене су у протеклом периоду подигли и пекари, а неки од њихових производа сада су скупљи и за 20 фенинга. Пекари наглашавају да су ова поскупљења директно повезана с повећањем цијена сировина, односно, брашна, уља, шећера, масноћа, горива. Њихова рачуница показује да је од почетка ове године брашно поскупило за 10 одсто, а уље, шећер и масноће од 30 до 50 одсто.

Поред тога, млинари најављују ново поскупљење брашна, уз проћену да ће стартне цијене пшенице у предстојећој жетви бити више него прошле године, отприлике за 15 до 20 евра по тони.

– То ће се морати одразити на цијену брашна код нас – поручио је за Српскаинфо предсједник Удружења млинара РС, Зоран Кос.

Прије двије седмице, у Српској је поскупило и гориво, и то до пет фенинга по литру, па је његова цијена прешла двије КМ.

– Нафта Брент тренутно кошта 580 долара по тони или 71 долар по барелу, што је тренд повећања у односу на период кад је у РС посљедњи пут поскупило гориво. Цијене на бензинским пумпама за сада стагнирају и биће стабилне у наредних 15 дана – рекао је за Српскаинфо предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе РС, Драган Тришић.

Сва ова поскупљења велики су терет за већину грађана Српске који, ионако, сваку марку три пута претуре преко руке прије него што је потроше.

Ништа чудно, с обзиром на чињеницу да за минималац и ниже од тога у РС ради сваки осми запослени, док плату до 700 КМ зарађује чак 43 одсто укупне радне снаге.

С друге стране, синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у РС кошта 1.960 КМ, од чега на трошак за храну отпада 740 КМ. То значи да готово половина запослених својим примањима не може да подмири ни овај издатак.

Велибор К, возач из Бањалуке, истиче да живот радничке класе никада није био тежи.

– Радим за 800 КМ, колико отприлике зарађује и супруга, која је трговац, а имамо два школарца. Док поплаћамо све обавезе, за храну нам остане таман толико да можемо да обезбиједимо оно најосновније. А поскупљења нас докусурише. Готово свакодневно за исто пара кући доносимо све празније кесе – истиче наш саговорник.

Станоје В, грађевинар из Источног Сарајева, каже да је дошло вријеме да многи грађани морају добро да размисле прије него што потроше сваку марку.

– Плате стоје, а цијене само расту, и то свих роба које морамо да купујемо да бисмо преживјели. Дошли смо у позицију да воће и поврће, умјесто на килограм, купујемо на комад, а меса тек толико да мало замастимо ручак. Разочарани смо својим животним стандардом, али шта да се ради – поручује он.

У удружењима потрошача наглашавају да, за разлику од ранијег периода кад су била тиха, сад имамо поскупљења која су очигледна и која су оптерећујућа за многе грађане.

– Најактуелнија је прича о уљу, које је уназад годину дана поскупило за скоро 50 одсто. Прошле године литар смо плаћали 1,8-2 марке, а сад је 3-3,2, негдје и 3,5 КМ. Ту су и честа поскупљења нафте, па онда и горива, што диктира раст цијена хране. Поскупљује и жито, па ни цијена брашна не мирује – каже за Српскаинфо извршна директорка Удружења грађана „Дон“ из Приједора, Муриса Марић.

Према њеним ријечима, потрошачка корпа, која је за многе грађане само корпа жеља, из мјесеца у мјесец све је скупља.

– На мјесечном нивоу, она је скупља за око 30 КМ. С обзиром на то да већина грађана једва преживљава, било какво поскупљење удар је на њихов животни стандард – поручује Марићева.

У априлу ове године, у поређењу с претходним мјесецом, значајно је скупље било и поврће, посебно кромпир, за чак 25 одсто, те купус, црни лук и мрква, чије су цијене  скочиле за око 18 одсто у просјеку. Поскупили су и парадајз, паприка, јабуке. Повртари поручују да ни у наредном периоду не треба очекивати стабилизацију цијена ових производа.

– Прошле године засијали смо више поврћа, како бисмо у епидемији обезбиједили више домаћих производа, а и земље окружења су биле забраниле извоз. Тако смо лане, у односу на 2019, повећали производњу за 30 одсто, па смо имали већу понуду, а мању потражњу и потрошњу – каже за Српскаинфо предсједник Удружења повртара РС, Бране Мастало.

Додаје да је остало пуно непродатог кромпира, док је доста купуса затањирано, а повртари су у бесцијење продавали своје производе за индустријску производњу.

 – Лане смо пословали негативно и остали дужни апотекарима за репроматеријал или банкама. Зато смо ове године засијали 20 одсто мање поврћа, па сад имамо и мању понуду, због чега цијене расту. Примјера ради, килограм купуса лани је коштао 10, а ове године 70 фенинга. Поскупљења можемо да очекујемо и у наредном периоду – истиче Мастало.

 

Извор: blic.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog