Banja Luka

Most u Srpskim toplicama u funkciji do kraja juna

Izgradnja mosta u Srpskim toplicama je skoro završena i njegovo puštanje u funkciju možemo očekivati sigurno do kraja juna, potvrdio je za "Nezavisne" gradonačelnik Draško Stanivuković.

Prema njegovim riječima, Gradska uprava je završila sve što je potrebno što se tiče njih te je sada potrebna saglasnost Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS za određene radove.

"Nakon što dobijemo saglasnost Ministarstva, ostaće još tehnički prijem mosta, odnosno mora se ispitati da li konstrukcija mosta može da izdrži određenu nosivost", naveo je Stanivuković.

Kaže da mu je želja da novi most u Srpskim toplicama otvori prethodna gradska administracija na čelu s bivšim gradonačelnikom Igorom Radojičićem i njegovim zamjenikom Srđanom Amidžićem, jer su oni započeli ovaj veliki projekat.

"Mislim da je potrebno da oni ozvaniče početak upotrebe novog mosta jer je u njihovom mandatu započela izgradnja i većina radova je završena. Mi smo za most dodatno još izdvojili oko 400.000 KM", rekao je Stanivuković.

Inače, novi most u Srpskim toplicama raspona je 62 metra i ukupne širine 11 metara - sa dvije kolovozne trake i dvostranim trotoarima.

"Novi most će omogućiti kvalitetniju vezu između istočnog i zapadnog tranzita te rasteretiti ulaz u grad iz pravca kanjona Tijesno i Manjače", kazali su ranije u Gradskoj upravi.

Izgradnja mosta koji mještani ovog naselja čekaju godinama započela je u februaru prošle godine i isključivo je namijenjen za teretni saobraćaj.

Most je prvobitno trebalo da bude završen do 31. decembra prošle godine, ali je prolongiran za april, međutim, izvođači su tražili da se opet prolongira zbog, kako su tada naveli, poteškoća u funkcionisanju tokom pandemije virusa korona.

Vrijednost investicije je oko 3,5 miliona KM, a izvođač radova je bio konzorcijum koji čine preduzeća "Kozaraputevi", "Prijedorputevi", "ABS solution" i "Metaling".

Postojeći jednosmjerni most u Toplicama, koji se nalazi 200 metara nizvodno, trebalo bi da bude pretvoren u atraktivan pješački prelaz, uporedo s građevinskim intervencijama na nekadašnjoj banji, iz koje će u godinama pred nama, zahvaljujući ulaganju Zavoda "Dr Miroslav Zotović", izrasti modereni zdravstveno-turistički centar.

 

Izvor: nezavisne.com

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog