Vijesti

Борци Сарајевско-романијског корпуса јуначки одбранили Републику Српску

Породице погинулих бораца, бивши борци, РВИ и представници Владе Републике Српске и локалних заједница данас су у Палама полагањем вијенаца и одавањем поште на Тргу Републике Српске обиљежили 26 година од одбране Сарајевско-романијске регије.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је новинарима да се овај дан обиљежава данас у Палама, а наредних година биће обиљежен и у другим локалним заједницама, чији борци су били дио Сарајевско-романијског корпуса.

Вишковић је рекао да је Сарајевско-романијски корпус на самом почетку од оснивања бројао око 17.000 бораца, док је противник, Први корпус такозване Армије БиХ бројао сам и до 80.000 бораца.

- Овај корпус чинили су борци од Хан Пијеска, преко Илијаша, Хаџића, Неџарића до Доброг Поља и Миљевине, преко Горажда и других мјеста. Имали смо границе раздвајања на неким мјестима које су се односиле и на метре у удаљености, попут Јеврејског гробља, Грбавице и Неџарића – истакао је Вишковић.

Вишковић је подсјетио да су борци Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске током Одбрамбено-отаџбинског рата великом храброшћу се супростављали знатно надмоћнијем непријатељу.




Премијер Републике Српске Радован Вишковић

- На самом почетку однос снага је био 1:5, а у јуну 1995. године када је такозвана Армија БиХ предузела офанзиву да униште Републику Српску, довезли су борце из другог до седмог корпуса, како би се супроставили Сарајевско-романијском корпусу. То је био однос снага 10:1 – истакао је Вишковић.

Он додаје да су тада значајну помоћ борци са Сарајевско-романијске регије пружили саборци из Дринског и Херцеговачког корпуса, који су пристигли на сарајевско ратиште и околна мјеста.

- Данас желим да се захвалим породицама погинулих бораца, којих је на овој регији било преко 4.200, јер су погинули борци дали највећи допринос за одбрану и стварање Републике Српске – истакао је Вишковић.

Обиљежавању Дана одбране Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске у Палама је почео полагањем вијенаца и одавањем поште погинулим борцима ВРС код Централног споменика, на Тргу Републике Српске.

Обиљежавању ове годишњице, поред породица погинулих бораца, РВИ и бивших бораца ВРС, те премијера Вишковића, присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите, предсједник Борачке организације Републике Српске и представници градске и локалних власти у Источном Сарајеву.

 

Извор: katera.news
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog