Muzika i film

Podravka BiH je i ove godine sponzorisala nagradu BEST SHORT Mediteran film festivala

Široki Brijeg ugostio ljubitelje dokumentarnog filma

Završen je 22. Mediteran film festival u Širokom Brijegu. Gran-pri je osvojio film ”Posljednja vrpca iz Bosne”, redatelja Alberta Sole iz Španije.

Podravka BiH je i ove godine sponzorirala nagradu BEST SHORT za najbolji kratkometražni dokumentarac Mediteran film festivala koju je ove godine ponio film ”Heurtebise”, reditelja Elise Torres i Octavia Guerra iz Španije. Srca publike u Širokom Brijegu osvojio je film ”Moje tijelo” talijanskog reditelja Michelea Penette.

Mediteran film festival najstariji je festival dokumentarnog filma u regiji i jedan od rijetkih koji novčano nagrađuje pobjednike festivala te im na taj način pomaže u ostvarivanju novih filmskih projekata. U takmičarskom programu 22. Mediteran Film Festivala, po izboru selektora Zdravka Mustaća, za nagrade i priznanja žirija, ali i publike, takmičilo se dvadeset naslova - deset dugometražnih i deset kratkih dokumentarca. Na ovogodišnji festival prijavilo se rekordnih 300 filmskih radova.Avgust je u Bosni i Hercegovini i ove godine u znaku sedme umjetnosti, a nakon Sarajevo Film Festivala, dočekali smo i s ljubavlju ispratili širokobriješki Mediteran film festival, koji je ove godine uz sve mjere opreza omogućio ljubiteljima dokumentarnog filma praćenje projekcija u živo. Radujemo se što bili dio ove lijepe priče koja pruža podršku razvoju i njegovanju filmske umjetnosti u Bosni i Hercegovini, poručili su iz Podravke BiH.

Vuk Perović, Aleta Rajič i Luke Grigg bili su članovi su žirija 22. Mediteran Film Festivala u okviru kratkometražnog dokumentarnog filma, dok su odluku o najbolje dugometražnom dokumentarnom filmu donijeli Dafne Jemeršić, Srđan Šarenac i Tiha Gudac.

I ove godine je tokom Mediteran film festivala realiovan projekt MFF School, kojim se kroz filmsku radionicu mladima nastoji približiti filmska umjetnost. Ove su godine u MFF radionici nastali kratki dokumentarni film ”Stipe” te kratki igrani film ”Pamet u glavu” koji su prikazani na zatvaranju festivala.

Žiri je dodijelio dvije specijalne nagrade – filmu ”Moje tijelo” reditelja Michelea Penette te filmu ”Na liniji”, redatelja Alexa Goharia i Lea Mattiei a Festival je zatvoren projekcijom filma ”Ljubav oko svijeta”, rediteljskog para Anđele i Davora Rostuhara.

Podravka ostaje opredijeljena svojoj strategiji da odgovornim ulaganjem u obrazovanje, održivi razvoj, kulturu i umjetnost, podrži rast i razvoj kulturnih događaja širom BiH, te tako afirmativno utiče i na privredu Bosne i Hercegovine.

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog