Intervju

Plasido Domingo: Osjećam pravu povezanost sa srpskim umjetnicima (VIDEO)

Najveći operski pjevač današnjice Plasido Domingo sinoć je pjevao na Tašmajdanu. Domingo je u intervjuu za RTS, između ostalog, rekao i zašto je posebno vezan za Beograd.

Na zatvaranju ovogodišnjeg Beogradskog letnjeg festivala (BELEF), pored proslavljenog Dominga, nastupa naša Marija Jelić i gošća iz Italije Ana Piroci, u pratnji Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije. Prvi put Plasido Domingo bio je ovdje pre pola vijeka, a na sinoćnjem koncertu pjevale su se arije iz Verdijevih i Pučinijevih opera.

VIDEO PRILOG

Specijalna gošća na koncertu je mlada saksofonistkinja Kristina Vasić iz Paraćina.

Domingo ju je primijetio na jednom takmičenju u Budimpešti i poželio da upravo s njom bude na sceni.

Domingo je, uoči nastupa, dao i ekskluzivni intervju za RTS.

– Vaša zemlja i ovaj grad, Beograd, mnogo vole muziku. Ja sam godinama vezan za Beograd. Ovdje sam nastupao prije mnogo godina, na samom početku moje karijere uz prvoklasnog soprana, Radmilu Bakočević. Često sam sarađivao i sa mnogim drugim umjetnicima odavde. Biserka Cvejić je jedna od njih. S njom sam pjevao u Beču. Tu je i Breda Kalef, još jedan mecosopran, i s njom sam pjevao u Izraelu na početku moje karijere. Zato ja osjećam posebnu povezanost, pravu povezanost sa Srbijom i sa mnogim srpskim umjetnicima.

Da li se sećate prvog trenutka kad ste odlučili da će opera, pjevanje, muzika biti vaš životni poziv?

DOMINGO:  Za operu nisam baš siguran. To se desilo nešto kasnije, ali sam muziku slušao i volio vjerovatno i prije nego što sam se rodio. Moja majka je pjevala, nastupala je sve do devetog mjeseca trudnoće i mislim da sam, dok sam bio u njenom stomaku, slušao muziku i njen glas. Zato i kažem da sam cijelog života muzičar.

Vaš profesionalni rad danas obuhvata pjevanje, dirigovanje i podršku mladim talentima. Kako sve to objedinjujete?

DOMINGO: To su zapravo tri oblasti koje se međusobno dopunjuju. Djeluje kao da imam tri karijere, a u stvari je samo jedna. Naime, kad pjevam, ja sam u dodiru s velikim brojem umetnika, mladih umjetnika, te sam tako u njihovoj blizini.

-Recimo, na koncertu na kom ću ovde nastupiti, pjevaću uz čuvenu italijansku pjevačicu Anu Piroci i Mariju Jelić, izuzetnog soprana na samom početku operske karijere. To znači da imam puno prilika da upoznam nove pjevače i da im na samom početku karijere pomognem.

 

Izvor: rts.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog