Vijesti

Služen parastos za 16 ubijenih Srba u Serdarima

Kod spomen-obilježja u selu Serdari i na mjesnom groblju Kukavice u opštini Kotor Varoš danas je služen parastos za 16 Srba, članova porodica Serdar, Tepić i Bencuz, koje su na današnji dan prije 29 godina ubili pripadnici muslimanskih snaga.

Vijence kod spomen-obilježja položili su predsjednik opštinske Boračke organizacije Kotor Varoš Miladin Savanović načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan.

Njihova zajednička poruka bila je da je zločin u Serdarima jedan od najvećih i najstrašnijih jer je počinjen nad nedužnim civilima.

Savanović je poručio da žrtve ovog zločina nikada ne smiju biti zaboravljene.

- Poznato je da je značajan broj neprijateljskih vojnika učestvovao u ovom napadu, a samo jedan čovjek je procesuiran. Apelujem da oni koji dijele pravdu to čine na osnovu činjeničnog stanja i težine zločina, odnosno da adekvatno osude zločince - rekao je Savanović i dodao da je jedini grijeh nevino stradalih što su bili pravoslavni hrišćani.

Sakan je istakao da nikada ne smije biti zaboravljeno ono što se 17. septembra 1992. godine dogodilo u Serdarima i da se treba sjećati žrtava, ali i svakog borca koji je branio Republiku Srpsku.

Parastos za ubijene služio je protojerej Stanoja Zeljković, uz sasluženje još tri sveštenika.

Zločin u Serdarima jedan je od najvećih i najmonstruoznijih koji su počinjeni na području kotorvaroške opštine.

Najmlađa žrtva zločina u Serdarima imala je četiri, a najstarija 60 godina.

U napadu na Serdare u zoru 17. septembra 1992. godine ubijeni su Branko /60/, Bosiljka /53/, Јelenko /31/, Radmila /21/, Slavko /60/, Danka /54/, Drago /47/, Mirko /31/, Slaviša /22/ i Spomenka Serdar /19/, Ljubica /40/, Slobodanka /12/ i Snježana Tepić /4/, Nikola Dukić /40/, te Slavko /55/ i Slavojka Bencuz /21/.

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Fikreta Planinčića na 11 godina zatvora za zločin u Serdarima, dok su Sead Menzil i Mirsad Vatrač oslobođeni, iako su i oni prvostepenom presudom bili osuđeni na 11, odnosno 10 godina zatvora.

 

Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog