Kultura

Почињу 102. "Шантићеве вечери поезије"

Овогодишње 102. "Шантићеве вечери поезије" у Мостару данас ће отворити предсједник Владе Србије Ана Брнабић.

Отварању манифестације од 18.00 часова у Владичанском дому присуствоваће и министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Манифестацију посвећену пјеснику Алекси Шантићу организују Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" - Градски одбор Мостар и Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво "Гусле".

Организатори ове манифестације најавили су да ће Брнабићева посјетити и Саборну цркву Свете тројице у Мостару, "Просвјетину" школу српског језика, историје и културе и гроб Алексе Шантића на православном гробљу Бјелушине, гдје ће бити служен помен пјеснику.

Током "Шантићевих вечери поезије", које ће трајати до 16. октобра, биће уприличене бројне изложбе, књижевне вечери и други садржаји.

Сутра ће у Музеју манастира Житомислић бити отворена изложба "Гроф Сава Владиславић", која је посредством Амбасаде Русије у БиХ уступљена из библиотеке предсједника Русије Владимира Путина Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

У четвртак, 7. октобра, у Владичанском двору у Мостару биће представљена Сабрана дјела Алексе Шантића и одржан наступ академског трија Јованка Роћеновић - виолина, Весна Милутиновић - гитара и Озренка Бјелобрк Бабић - вокал, те музичко-поетски колаж Горана Дуке.

У суботу, 9. октобра, у Владичанском двору биће уприличено представљање књиге "Стриповијетке Алекса Шантић" и истоимена изложба Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

У недјељу, 10. октобра, у 19.00 часова у Галерији Невесиње биће одржана манифестација "Невесиње - Шантићева друга кућа", музичко-поетско вече у организацији невесињске "Просвјете".

У уторак, 12. октобра, у Владичанском двору биће одржана изложба "Православни сакрални објекти у Мостару" Миодрага Милићевића.

У петак, 15. октобра, у Владичанском двору у Мостару биће представљен лирски роман Ђорђа Сладоја "Модре Жилице".

У суботу, 16. октобра, у Владичанском двору биће одржана додјела Књижевне награде "Алекса Шантић", чиме ће бити и затворене 102. "Шантићеве вечери поезије".

 

Извор: srna.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog