Region

Упад косовских специјалаца север Косова, један Србин рањен a десетине повређених

У Звечану је тешко повређен из ватреног оружја Срећко Софронијевић.-На улицама Косовске Митровице и Звечана видљиви су трагови сукоба и десетине чаура од бојеве муниције.

Десетине људи је повређено приком упада припадника косовских специјалних јединица на север Косова. У Звечану је тешко повређен из ватреног оружја Срећко Софронијевић, рођен 1985. године. На улицама Косовске Митровице и Звечана видљиви су трагови сукоба и десетине чаура од бојеве муниције.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је, на ванредној конференцији за новинаре, рекао је да се Софронијевићу у хируршкој сали у Косовској Митровици боре за живот.

Петковић је нагласио да је до овога довело "дивљаштво" Аљбина Куртија, који је, како је истакао, превршио сваку меру.

„Ово је већ седми пут да припадници Росу упадају на север Косова и Метохије и сукобљавају се са голоруким српским народом. Повод за ову акцију јесте наводно некакво кријумчарење робе. Заправо када видите да су цела Косовска Митровица и Звечан засути рафалима од стране Росу, јасно вам је да је реч о намери психопате Албина Куртија да произведе сукобе много ширих размера", оценио је Петковић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је десетине Срба повређено током упада на север КиМ и додао да се председник Србије Александар Вучић хитно упутио у Рашку где ће у 15 часова имати састанак у касарни са Србима са КИМ.

„Због тога се Вучић се хитно упутио у Рашку, а пре састанка ће обићи и неке друге локације”, рекао је Петковић на ванредној конференцији за новинаре.

Он је додао да су се јутрос у пола десет, како је навео, „очигледном налогу психопате Куртија”, албански полицајци из јужног дела Косовске Митровице, заједно са припадницима РОСУ који су били до зуба наоружани и опремљени бојевом муницијом, шок бомбама, сузавцима, и у оклопним возилима, упутили и упали поново на север КиМ, тачније у Косовску Митровицу и у Звечан.

„Имамо на десетине повређених наших људи”, рекао је Петковић, пренео је Танјуг.

Указао је да је ово седми пут да припадници РОСУ, до зуба наоружани, упадају на север КИМ и сукобљавају се са голоруким српским народом.

Блокиран саобраћај камионима на магистралном правцу Митровица-Лепосавић код места Рударе. Барикада је од неколико камиона а ту су и окупљени грађани.

Недалеко од њих остаци неколико стотина чаура које је испалила полиција.

Полиција се повука у своје базе, преноси РТС.

Из кабинета премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија саопштено је да је јутрошња акција спроведена "у циљу борбе против кријумчарења" у Приштини, Пећи и Косовској Митровици.

Курти је позвао на смирење у северном делу Косовске Митровице и рекао да је акција косовске полиције завршена.

 
Епархија рашко-призренска апелује да се повуку полицијске снаге

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Епархија рашко-призренска позвала је данас на смиривање ситуације на северу КиМ и најооштрије апеловала да се полицијске снаге хитно повуку јер ситуација може додатно да ескалира.

„Употреба силе од стране албанске косовске полиције, посебно ватреног оружја, представља отворени акт агресије против грађана на етничкој основи и прети да изазове огромну безбедносну нестабилност”, наводи се у саопштењу објављеном на сајту епархије.

Епархија је апеловала и на међународне снаге КФОР-а и ЕУЛЕКС-а да хитно успоставе мир и ред и заштите грађане од насилног понашања полиције, а грађане да покажу максималну уздржаност.

„Поводом јутрошње акције Косовске полиције на северу КИМ, при чему је употребљено насиље против српских грађана, Епархија рашко-призренска изражава највећу забринутост и позива на смиривање ситуације. Према подацима болнице из Северне Митровице најмање једна особа српске националности је рањена ватреним оружјем од стране полиције, а медији саопштавају да је број повређених већи”, указала је епархија, преноси Танјуг.

 

Извор: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog