Region

Srbija: Od subote kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte poslije 22 časa

Kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru biće uvedene od subote 23. oktobra i važiće od 22 časa, saopštila je predsjednica Vlade Ana Brnabić po završetku sjednice Kriznog štaba.

Kovid propusnice moći će da dobiju svi koji su dobili dve doze vakcine (od kojih je druga bila u prethodnih sedam mjeseci) ili tri doze vakcine, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test ne stariji od 48 sati, koji su preležali kovid u prethodnih 210 dana.

Ona je kazala da je bilo problema sa fotografijama na kovid propusnicama, tako da one neće imati fotografije već će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu, bilo ličnu kartu ili pasoš ili drugi zvanični dokument izdat od zvaničnog organa.

Brnabićeva je najavila da će Vlada propisom regulisati uvođenje kovid propusnica sutra na redovnoj sednici.

Premijerka je prekorila članove Kriznog štaba zbog curenja informacija budući da je vijest o uvođenju kovid propusnica objavljena prije nego što je sjednica ovog tijela okončana.

Brnabićeva je ocijenila da je epidemiološka situacija i dalje katastrofalna, ali da se smiruje.

Apelovala je da se sve mjere dosljedno primjenjuju.

„Jutros sam bila na jednoj konferenciji u zatvorenom prostoru gdje je od stotinak ljudi 40 odsto nosilo maske, 60 odsto nije i niko nije reagovao. Razmišljala sam da li treba da govorim na takvom skupu iako je bila jako važna konferencija”, kazala je premijerka.

Brnabićeva je dodala da je zahvaljujući pojačanom nadzoru broj prekršajnih naloga ove sedmice povećan 220 odsto u odnosu na prethodnu.

Istakla je da se prvenstveno kontrolišu tržni centri, prodavnice i javni prevoz.

„Najmanje što možete da tražite jeste da se nose maske. Vakcinacija je i dalje izuzetno loša. Makar prvom dozom vakcinisano je 54,6 odsto građana, revakcinisanih 52,5 odsto, treću dozu primilo je 15 odsto punoljetne populacije”, kazala je Brnabićeva.

 

Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog