Region

Korona virus u Srbiji: “Situacija nije vanredna nego katastrofalna…”

Epidemijska situacija u Srbiji izuzetno je teška. Raste broj zaraženih i preminulih od posljedica zaraze, ali i ljudi na respiratoru.

Prema posljednjim podacima, korona virusom u Srbiji zaražene su još 5.733 osobe među testiranih 17.354 uzorka. Od posljedica infekcije preminula je 61 osoba.

Na bolničkom liječenju su 6.724 pacijenta, od kojih je 289 na respiratorima, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Epidemiolog i član Кriznog staba Branislav Tiodorović rekao je da situacija nije vanredna, kao što kažu neke njegove kolege, već katastrofalna.

Prema njegovim riječima, situacija u zemlji mora pod hitno da se rješava najrigoroznijim mjerama i velikim obuhvatom vakcinacije u što kraćem vremenu.

Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta Кraljevo, smatra da bi kovid propusnice trebalo da važe 24 sata i, kako je rekao, da ne budu vremenski ograničene.

“Znam i da mnogo lokala neće raditi poslije 22 da ne dođe u neprijatnu situaciju da nekog do 22 drže u objektu, a poslije 22 hvata za uši i izbacuje iz objekta. Po meni je to trebalo da bude 24-časovno i gotovo. Šta će se desiti dalje ja ne znam”, rekao je Šekler.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da kovid propusnice ne predstavljaju diskriminaciju, kao i da su legitimna mjera prevencije u suzbijanju širenja koronavirusa.

“Često su me pitali da li se ovdje radi o nekoj pozitivnoj diskriminaciji. Diskriminacija je diskriminacija, ona je štetna društvena pojava i zabranjena je zakonom. Ovdje se ne radi ni o pozitivnoj ni o negativnoj diskriminaciji”, rekla je povjerenica.

 

Izvor: nedeljnik.rs

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog