Region

Srbima u Vukovaru ponovo osporeno pravo na ćirilicu

Gradsko vijeće Vukovara, na prijedlog gradonačelnika Ivana Penave, ponovo je danas odbilo da srpskoj manjini dozvoli javnu upotrebu ćirilice.

Gradsko vijeće je većinom glasova odlučilo da se u Vukovaru još nisu stekli uslovi za primjenu proširenih prava pripadnicima srpske manjine, koji podrazumijeva javnu upotrebu ćirilice, javila je hrvatska agencija Hina.

Odluka je doneta većinom glasova na sjednici na kojoj je raspravljalo o „dostignutom stepenu razumijevanja, solidarnosti, snošljiovosti i dijaloga među građanima Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine”.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocijenio je u raspravi da građani srpske nacionalnosti u Vukovaru koriste sva zagarantovana prava, a za nova se, kazao je, nisu stekli uslovi.

„Mišljenja sam da je snošljivost takva da omogućava normalan rad i atmosferu kao i odnose u gradu Vukovaru. Svaki iskorak, bilo gore, bilo dole, lijevo ili desno, mogao bi izazvati napetosti”, kazao je Penava.

Podsjetio je da već 10 godina Vukovarčani osporavaju popis stanovništva iz 2011. godine jer smatraju da ne odgovara tada utvrđenom niti broju građana u Vukovaru, niti broju Srba u gradu.

Odbornik Srđan Milaković (DSS) poručio je Penavi kako nije istina da je sporan popis stanovništva već cjelokupan odnos prema građanima srpske nacionalnosti. „Vi nikada nećete priznati dvojezičnost bilo što da pokaže popis stanovništva”, poručio je Milaković Penavi ocijenivši da je priča o dvojezičnosti u gradu Vukovaru od početka bila priča većinskog naroda dok je uloga građana srpske nacionalnosti i političkih predstavnika Srba bila sporedna.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Kolar (SDSS) utvrdio je da su Srbi tek igračka u političkim odnosima koji vladaju u Vukovaru rekavši kako nije istina da Srbi nisu za poboljšanje odnosa spomenuvši pri tom posjetu srpskog predsjednika Tadića.

„Predsednik Tadić je bio u Vukovaru i poklonio se žrtvama Vukovara. To nisu male stvari, ne smiju se zaboravljati”, kazao je Kolar dodavši kako nije pravedno da je rasprava o pravima srpske nacionalne manjine u Vukovaru prebačena na Gradsko vijeće umjesto da o tome raspravlja na višim nivoima vlasti.

Nikola Mažar (HDZ) je istakao da atmosfera u ovom gradu nije normalna, a gradskim vlastima je zamjerio da u proteklih godinu dana nisu učinile ništa kako bi se situacija popravila.

Spomenuo je fizičke obračune među mladima, nasrtaje na učenike i nastavnike koji je bilo u proteklih godinu dana u Vukovaru. „Najgore je što se u tih godinu dana promijenio mentalni sklop građana na način da su se osjećali nesigurniji nego 1998. u vrijeme povratka”, kazao je Mažar, prenosi Tanjug.

Gradsko vijeće Vukovara, svakog oktobra, prema odluci Ustavnog suda, raspravlja o tome treba li u Vukovaru, u skladu s Ustavom RH i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, uvesti ćirilicu u javnu upotrebu.

 

Izvor: politika.rs 
Blog