Zanimljivosti

Pitali su Branka Ćopića da opiše kako je oslobodio Beograd! Poslušajte njegovu priču (VIDEO)

Beograd je u Drugom svjetskom ratu oslobođen 20. oktobra 1944. godine. Među oslobodiocima grada nalazio se i slavni književnik Branko Ćopić. Doduše, njegova priča o tome kako je proveo “Beogradsku operaciju” malo se razlikovala od priča drugih vojnika…

Drugi svjetski rat Branka Ćopića je zatekao u Đačkom bataljonu u Mariboru. Sve vrijeme rata bio je ratni dopisnik, a kako se vrijeme oslobođenja primicalo dobio je i poseban zadatak - da ide za Beograd i krene sa pripremama za rad na prvom pionirskom listu.

Stići do Beograda u ono vrijeme nije bilo lako - Ćopić je putovao avionom pod neprijateljskom artiljerijom, ali je nekako stigao do sela Divci kod Valjeva gdje je bio privremeni aerodrom. A prava avantura tek ga je čekala…


“Izem ti oslobodioca”


Branko Ćopić nastavio je putovanje ka Beogradu i onda sreo pripadnike Crvene armije. Oni su imali kamion, ali su na njemu transportovali jedan desantni čamac. Ćopić nije imao kud - popeo se i tako je u Beograd ušao vozeći se putem - u čamcu!

A to nije bio kraj dogodovštinama.

    “Kad smo izbili na Slaviju odjednom odozdo, od Terazija raspali mitraljez! Kako ono puknu, ja skočih u neku sporednu ulicu i onako u onom trku naletih na neku ženu, krupnu.
    Ja njoj u naručje upadnu, a ona mene stegnu, kaže: “Oslobodioče naš!” Ajde, rekoh, izem ti oslobodioca!”


— prepričavao je Ćopić kasnije.


Svoja sjećanja na dane oslobođenja Beograda Branko Ćopić je podijelio na talasima Radio Beograda 1974. godine. O čemu je još govorio možete čuti u snimku okačenom na kanalu Radiovizija na Jutjubu:

 

Izvor: istorijskizabavnik.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog