Republika Srpska

Najjeftiniji zakonski način nagrađivanja zaposlenih je uplata za dobrovoljno penzijsko osiguranje

Uslovi rada koje poslodavci pružaju svojim zaposlenima utiču na produktivnost rada i stepen zadovoljstva poslom, a ako se tome doda i perspektiva dugoročne sigurnosti u vidu štednje za dodatnu penziju, onda poslodavci mogu biti sigurni da pružaju maksimalno pogodne uslove za rad svojim zaposlenima.

Iskustva zemalja u regionu govore da su upravo zaposleni velika većina članova dobrovoljnih penzijskih fondova, da su to najčešće ljudi od 40 do 60 godina, ali i da je sve više mladih koji su odlučili da svoje treće doba ne prepuštaju slučaju, nego da se učlane u dobrovoljni penzijski fond i tako obezbijede sebi dodatnu penziju. Članstvo u Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu, prvom i jedinom dobrovoljnom penzijskom fondu u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, osim putem individualnog članstva (nezavisno od poslodavca i radnog statusa), moguće je ostvariti i posredstvom poslodavca, na način da poslodavac vrši uplate za svoje zaposlene.

Prednosti za poslodavce koji odluče da svoje zaposlene uključe u sistem dobrovoljnog penzijskog osiguranja su:

 
•    Najjeftiniji zakonski način nagrađivanja zaposlenih za njihovu lojalnost kompaniji, jer su uplate u Evropski dobrovoljni penzijski fond, do 100,00 KM mjesečno po radniku, oslobođene poreza i doprinosa;

•    Kompetitivnost na tržištu radne snage koju može imati kompanija koja se odluči za ovakav vid motivacije zaposlenih, jer šalje poruku da razmišlja i brine se dugoročno za standard svojih radnika;

•    Uštedu i smanjenje efekata neželjene fluktuacije zaposlenih - u prosjeku, trošak odlaska radnika u prvoj godini zaposlenja kompaniju košta između 8.200 i 20.000 KM (u zavisnosti od pozicije);

•    Učvršćivanje osjećaja pripadnosti kompaniji i pokazana dodatna pažnja za radnika će pozitivno uticati na njegovu motivaciju za obavljanje radnih zadataka;

•    Marketinški privlačan potez prilikom raspisivanja oglasa za popunu radnih mjesta, gdje se može očekivati veća mogućnost za odabir kadrova.

Osim Vlade Republike Srpske, preduzeća iz sistema Elektroprivrede Republike Srpske, Pošta Srpske, JPŠ Šume Republike Srpske i drugih javnih institucija, mnogi poslodavci iz privatnog sektora u Republici Srpskoj su svoje zaposlene uključili u sistem dobrovoljnog penzijskog osiguranja: NLB banka a.d. Banja Luka, Meridian a.d. B. Luka, HI Destilacija a.d. Teslić, Krajinapetrol a.d. Banja Luka, Triglav osiguranje a.d. Banja Luka, Banjalučka berza a.d. Banja Luka, Premium osiguranje a.d. Banja Luka, CODAXY d.o.o., Geofon a.d. Teslić, ALPHABET GROUP d.o.o. Banja Luka, itd. Veliki broj privatnih poslodavaca prepoznao je momenat i priliku, pa uveliko razmišlja ili se već opredijelilo za ovaj način stimulacije zaposlenih, te će se od naredne godine uključiti u Evropski dobrovoljni penzijski fond.

“Dobrovoljno osiguranje nam je omogućilo da uz male dodatne troškove omogućimo svojim zaposlenima dodatna primanja za sigurniju budućnost. Ovo je veoma povoljan oblik štednje i za zaposlene kojima je ostalo 10 - 15 godina do penzije, jer se zakonski podsticaji realizuju u relativno kratkom periodu”, rekao je Milan Božić, direktor Banjalučke berze.

"Sama ideja dobrovoljnog penzijskog fonda nije novost, ovakav vid štednje u razvijenim evropskim zemljama postoji već odavno i bilo je krajnje vrijeme da postane dostupan i nama u Republici Srpskoj. Posebnu pažnju privlači riječ dobrovoljni jer ja kao poslodavac nikome ne namećem ovu ideju, sve je na dobrovoljnoj bazi u skladu sa željama i mogućnostima zaposlenih. Prednost predstavljaju poreske olakšice i naša firma je podržala ovu inicijativu jer smo uvidjeli mogućnost dodatnog stimulisanja zaposlenih. Živimo u nesigurnom vremenu i nažalost ne možemo računati na sigurna primanja u starosti pa je svaka svjesna odluka planiranja raspodjele ličnog dohotka odlika zdravog razuma i društveno odgovornog ponašanja.", riječi su Zorana Škrebića, direktora HI Destilacija Teslić.

Zaposleni koji su zahvaljujući svojim poslodavcima postali član Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda i koji su već imali priliku da im se dodatna penzija počne isplaćivati podijelili su svoja iskustva:  "Za EPF sam čuo prije 2 – 3 godine i bio sam skeptik jer mi je ostalo malo vremena do penzije. Međutim, pošto su uplate išle automatski preko računovodstva, učlanio sam se. Izuzetno sam bio iznenađen kada sam dobio mejl od EPF-a u kome mi je saopšteno da uskoro ostvarujem pravo da se sredstva vrate na moj račun! Onima koji misle da nikada neće ostariti i otići u penziju, a još su mladi i puni elana, poručujem: učlanite se u dobrovoljni penzijski fond, uložite iznos samo jedne kafe dnevno, jer očekuje vas veoma pozitivno iznenađenje na kraju radnog angažmana u vidu povrata novca u iznosima koji nisu zanemarivi i mnogo znače kao dodatna finansijska podrška kada prihodi budu mnogo manji nego do tada", rekao je Veljko Vasiljević, mašinski inžinjer iz Trebinja.

Osim onih koji su već na pragu odlaska u penziju, mnogo je i mladih koji su odlučili da na vrijeme misle na svoje treće doba: "Smatram da je dobrovoljno penzijsko osiguranje odličan način štednje i dugoročno isplativa investicija, to je ulaganje u budućnost, a ja svoj život planiram nastaviti i kada odem u penziju. Član sam tek mjesec dana a za članstvo sam se odlučio iz dva razloga: povoljnosti koje nudi EPF - individualna štednja je u pitanju i sav novac na kraju pripada meni i onima koje sam naveo kao korisnike ukoliko mi se nešto desi, te to što je Alphabet Group kao kompanija u kojoj sam zaposlen svim zaposlenima ponudila privatno penzijsko osiguranje kao beneficiju. Iskoristio sam priliku da dopunim iznos od svoje plate, tako da za lično odricanje u iznosu od 30 KM, uplata na moj račun u EPF-u iznosi ukupno 100 KM", rekao je dvadesetšestogodišnji Petar Mrđa, diplomirani psiholog – master, HR konsultant u kompaniji Alphabet Group.

Da bi se penzijski plan organizovao, potrebno je da poslodavac prepozna prednosti i izrazi spremnost za saradnju sa EPF-om kroz opredijeljenje za model finansiranja koji sam izabere. Sve ostale operativne radnje su obaveza partnera od povjerenja – Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom.

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog