Vijesti

Granični prelaz i most „Bratoljub“ od danas u funkciji

Novoizgrađeni most „Bratoljub“, između Bratunca i Ljubovije, zajednički granični prelaz i carinski terminal BiH i Srbije od danas su zvanično u funkciji.

Most i granični prelaz svečano su otvorili ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Otvaranju je prisustvovao predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, predstavnici opština srednjeg Podrinja, političkog, privrednog i kulturnog života i veliki broj građana.

Izgradnja „Bratoljuba“, čija je dužina 227 metara, trajala je od oktobra 2015. do maja 2017. godine i koštala je 13 miliona evra. Radove je u cjelosti finansirala država Srbija.

Vlada Republike Srpske finansirala je izgradnju pristupnog puta do graničnog prelaza kod „Bratoljuba“.

Završetak izgradnje mosta, koju je prethodni saziv Savjeta ministara blokrao, bila je jedna od prvih odluka predsjedavajućeg sadašnjeg saziva Savjeta ministara Zorana Tegeltije.

Nakon toga su počele aktivnosti oko izgradnje zajedničkog graničnog prelaza i carinskog terminala BiH i Srbije sa lijeve strane Drine, u Republici Srpskoj.

Kod mosta preko Drine početkom aprila prošle godine počela je izgradnja graničnog prelaza čiji je investitor Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Ti radovi, vrijednosti 14,5 miliona KM, završeni su prije skoro dva mjeseca, obavljen je tehnički prijem i pribavljene su sve dozvole i potpisani sporazumi za početak rada graničnog prelaza.

Novi granični prelaz biće zajednička lokacija carinskih i policijskih organa BiH i Srbije, prvi takve vrste u regionu.

Ovo će biti međunarodni granični prelaz prvog reda za dozvoljen promet robe koja podliježe inspekcijskom nadzoru.

Prelaz ima tri ulazne i tri izlazne trake, te traku za bicikliste.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog