Kultura

Preminuo pisac i profesor Tihomir Levajac

Tihomir Levajac, književnik i omiljeni profesor Srpskog jezika i književnosti generacijama đaka u banjalučkoj Gimnaziji i Medicinskoj školi, preminuo je rano jutros u Banjaluci.

Vijest o njegovoj smrti potvrdilo je Udruženje književnika Republike Srpske čiji je bio član. Takođe, bio je član Udruženja književnika Srbije, Zavičajnog društva "Sa Ovčara i Kablara" u Banjaluci i Udruženja frulaša u Čačku.

Rrođen je u Kačulicama, selu u blizini Čačka 1937. godine. Poslije završene Osnovne škole u Slatini i Gimnazije u Čačku, studirao je i diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, grupa Jugoslovenska književnost i srpskohrvatski jezik. Radni vijek proveo je u Banjaluci. Čak četrdeset godina radio je kao profesor.

U književnost je ušao romanom "Za sunčevim krugom" koji su objavile "Književne novine" iz Beograda 1984. godine, a djelo po kojem će ga čitalačka publika posebno pamtiti jeste roman "Jopet sudanija" koji je objavljen u čak sedam izdanja i koji je preveden na engleski jezik.

Učenicima banjalučke gimnazije u lijepom sjećanju ostaće knjiga "Odsjaj duha" u podnaslovu "Profesori i učenici banjalučke Gimnazije u anegdotama". Pisao je i književnu kritiku, eseje, putopise, priče, a ostaće upamćen i kao priređivač Antologije narodnih lirskih, lirsko-epskih i epskih pjesama pod imenom "Čarne oči", objavljene u više izdanja.

 

Izvor: nezavisne.com
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog