Region

Autor kovanice: Povlačim svoju kovanicu s kunom. "Ispričavam se"

Autor hrvatske sporne evrokovanice Stjepan Pranjković povukao je danas svoj prijedlog.

U dopisu Hrvatskoj narodnoj banci napisao je da povlači svoj prijedlog.

Riječ je o kovanici na kojoj se nalazi kuna. Kako se ispostavilo, kuna je preuzeta s fotografije britanskog fotografa i to bez dozvole.

- Zbog neugodne atmosfere, kao i pritisaka kojima sam izložen vezano uz moj dizajn naličja kovanice od jednog evra s motivom kune, odlučio sam da povučem svoj prijedlog dizajna za ovaj motiv te se odričem bilo kakvih prava - napisao je Pranjković Komisiji za novac HNB-a, prenosi Medija Servis.

Istakao je da nije imao namjeru da povrijedi ničije osjećaje.

- Zbog toga se svima izvinjavam, a posebno Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi i hrvatskoj javnosti - dodao je on.

Komisija za novac HNB-a danas će održati sjednicu na kojoj će se, između ostalog, razgovarati o dopisu Stjepana Pranjkovića, o čemu će javnost biti obaviještena.

Pranjoković je za svoj rad dobio 70.000 kuna. On je autor i dva drugoplasirana rada za koje je dobio dva puta po 35.000 kuna.

Ukupno, dakle, 140.000 kuna.

 

Kako je došlo do skandala?

Javnosti su u petak predstavljeni najuspješniji dizajni nacionalne strane za kovanice evra i centa. Kako je tada rečeno, na kovanici od jednog evra nalaziće se motiv kune, uz motiv će biti riječ Hrvatska i godina uvođenja evra 2023., a autor najboljeg dizajna te kovanice je magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković.

Pranjkoviću je za to pripala nagrada od 70 hiljada kuna, ali ubrzo nakon toga mediji su javili da je fotografija na toj kovanici gotovo ista kao i ona škotskog fotografa Iana H. Leacha zbog čega se postavlja pitanje kršenja intelektualnog vlasništva nad fotografijom.

Stvar se dodatno zakomplikovala kada se u medijima pojavila Pranjkovićeva prepiska na Fejsbuku u kojoj je zatražio pomoć oko obrade fotografija kune.


Oglasilo se Hrvatsko dizajnersko društvo, traže odgovornost HNB-a

Јutros se oglasilo i Hrvatsko dizajnersko društvo.

- Očekujemo preuzimanje odgovornosti HNB-a za neprofesionalno provođenje konkursa za dizajn koji je rezultirao nevještim, nedizajnerskim i spornim rješenjima koja ne doprinose kvalitetnoj prezentaciji Hrvatske u Evropi - ističe se u saopštenju.

 

Izvor: Index.hr 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog