Nauka

Šta je trimetazidin, doping sredstvo u centru klizačkog skandala na Zimskim olimpijskim igrama?

Kada se ispostavilo da je 15-godišnja ruska klizačica Kamila Valieva pozitivna na zabranjenu supstancu, izbio je skandal na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Valieva, koja je prva osoba koja je postigla četverostruki salto, bila je pozitivna na tvar zvanu trimetazidin.

Međunarodna agencija za testiranje je otkrila da su ruski antidopinški čelnici dopustili Valievoj da se takmiči u ženskom umjetničkom klizanju, iako su joj prvobitno izdali privremenu suspenziju.


Šta je trimetazidin?

Termin doping se odavno prestao koristiti samo za razliičite stimulativne droge i hormone poput anaboličkih steroida te se proširio na sve supstance koje sportistima mogu poboljšati performanse i izdrživost i napraviti ih nelojalnom konkurencijom. Upravo u takve supstance spada i trimetazidin, koji se, prema Evropskoj medicinskoj agenciji (EMA), koristi u terapiji angine pektoris, a u nekim zemljama, kao što je Francuska, koristio se i kod tinitusa (osjećaj zvonjenja u ušima) i vrtoglavice. EMA je 2012. preporučila da ljekari više ne propisuju trimetazidin za tinitus, vrtoglavicu i poremećaje vidnog polja. Međutim, nalazi se na popisu zabranjenih sredstava Svjetske antidoping agencije u kategoriji „modulatori hormona i metabolizma".


Kako se to lijek za srčane probleme može smatrati doping-sredstvom?

Trimetazidin može povećati efikasnost protoka krvi i poboljšati izdržljivost, a oba ova procesa su ključna za bilo koje vrhunsko atletsko izvođenje. Supstanca odgađa ishemiju, smanjen protok krvi do tkiva i organa, do koje može dođe usljed fizičkog napora kojem se sportisti izlažu, a koji dovodi i do smanjene snabdjevenosti kiseonikom. Takođe smanjuje i rizik od promjena krvnog pritiska i broja otkucaja srca te poboljšava utilizaciju glukoze u srčanom mišiću, odnosno, poboljšava energetsku efikasnost rada srčanog mišića.

Međutim, lijek ima više efekta na starijim ljudima, a pretpostavlja se da je kod mlađih, pogotovo tinejdžera, poput Valieve, efekat minimalan. Ali, u visoko kompetitivnim aktivnostima, kakvi su nastupi na OI, svaki, pa i mali pomak, može značiti bolji plasman ili mjesto na podijumu za medalje.


Poznati slučajevi dopingovanja trimetazidinom

Ovo nije prvi slučaj upotrebe trimetazidina kao doping sredstva. Najpoznatiji slučaj korištenja ove tvari kao lijeka za poboljšanje performansi bio je kineski plivač Sun Yang 2014. godine. Zatim, američkoj plivačici Madisyn Cox je 2018. zabranjeno takmičenje na šest mjeseci nakon što je uzorak urina bio pozitivan na trimetazidin. Iste godine, ruska takmičarka u bobu Nadežda Sergejeva takođe je diskvalifikovana sa Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchangu nakon što je bila pozitivna na ovu tvar.


Tok događaja

Pozitivan test mlade Valieve na zabranjenu supstancu odnosi se na uzorak urina od 25. decembra, a rezultati tog testa su bili poznati tek 8. februara.

Tokom takmičenja u Sankt Peterburgu, Valieva je 25. decembra testirana na doping supstance od strane Ruske antidoping agencije (RUSADA), potvrdila je Međunarodna agencija za testiranje (ITA). Potom je pobijedila na Evropskom klizačkom prvenstvu u Tallinnu u Estoniji u januaru, gdje je Međunarodna klizačka unija (ISU) trebala testirati takmičare - posebno one koji su osvojili medalje.

Ali tek je 8. februara Svjetska anti-doping agencija (WADA) potvrdila da je njihova laboratorija u Stockholmu otkrila trimetazidin u Valievinom uzorku. Bilo je to dan nakon što su ona i njezine ruske saigračice pobijedile na timskom takmičenju u Pekingu, što je odgodilo dodjelu medalja koja se trebala održati tog dana. Za sada, Valievini advokati je brane s tvrdnjom da je trimetazimin u njenom uzorku porijeklo od kontaminacije koja potječe od lijekova njenog djeda.

Njena dob bi joj mogla pomoći da ne bude strože kažnjena ako se zloupotreba sredstava dokaže. Ovakvi slučajevi obavezuju i istragu osoblja sportiste, što uključuje i trenere. Ako se doping dokaže, 15-godišnja sportistkinja se suočava se s maksimalnom zabranom od dvije godine, umjesto četiri.

 

Izvor: ba.voanews.com

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog