Svijet

Gas u Evropi danas košta 3.277 dolara za 1.000 kubnih metara

Cijena gasa u Evropi su porasle danas za 27,6 odsto i ponovo nadmašuju nivo od 3.200 dolara za 1.000 kubnih metara, pokazuju podaci sa ICE berze u Londonu.

Gas za isporuku u aprilu (fjučers ugovori trguje se na TTF čvorištu u Holandiji po ceni od 3.277,5 dolara za hiljadu kubika 1.000 kubnih metara, izveštava Tas s.

Tokom trgovanja u ponedjeljak, cijena gasa u Evropi je skočila 79 procenata i prvi put u istoriji dostigla skoro 3.900 dolara za 1.000 kubnih metara.

Njujorška agencija „Blumberg” piše, pak, da su evropske cijene gasa na terminskom tržištu porasle danas za 32 odsto nakon što je Rusija zaprijetila da će prekinuti isporuke prirodnog gasa Evropi preko gasovoda Sjeverni tok.

Dodaje da se nastavlja pogoršanje odnosa između Moskve i Evropske unije, te da je upozorenje Rusije da će zaustaviti protok gasa ka Njemačkoj tim gasovodom dio odgovora te zemlje na međunarodne sankcije uvedene nakon ruskog napada na Ukrajinu, prenio je Tanjug.

„Još uvijek nije donijeta bilo kakva odluka”, izjavio je potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak, prenosi „Blumberg”.

Sjevernim tokom je prošle godine isporučeno 59 milijardi kubnih metara ruskog gasa u Evropu, što čini oko 40 posto ukupnog izvoza gasa Rusije na Stari kontinent, dodaje se u informaciji.

 

Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog